pátek 16. srpna 2019

Biodynamický Cabernet od burgundské legendy

Hned několik významných burgundských vinařů si rozjelo bokem projekt i na jihu Francie, vinice jsou tam výrazně levnější a potenciál velký. Hodně známá (a výborná!) jsou třeba Minervois vína od Anne Gros. Ovšem zásadním jménem je další žena, Anne-Claude Leflaive (bohužel nedávno zemřela, nečekaně a v pouhých 59 let). Do té doby ale vedla Domaine Leflaive, jednu z absolutních špiček v burgundských bílých vínech. Doménu převedla do biodynamiky a byla velkou advokátkou tohoto přístupu k hospodaření, mimo jiné se svým manželem založila společnost, jejímž cílem bylo pomáhat francouzským biodynamickým vinařstvím prosadit se na trhu za užití zavedených distribučních kanálů její vlastní domény. To ji přivedlo i ke Clau de Nell (pojmenováno po původních majitelích taktéž z Burgundska, Claudovi a Nelly Pichard), vinařství z Ambillou-Château v Anjou a v biodynamice od roku 2000, ale s velkými finančními i dalšími problémy. Ve výsledku tři roky nepřipravilo žádné víno, o vinice nebylo postaráno a tak se v roce 2008 Anne s manželem rozhodli, že vinařství zakoupí.

Původní plán byl provozovat jej s původním majitelem, ale nakonec se ukázalo, že se do toho budou muset vrhnout sami. Přidal se k mim Sylvain Potin a společně začali obnovovat vinice, krom dominantního Cabernet Franc a výsadeb Grolleau je tam i Cabernet Sauvignon a přidali Chenin Blanc. Vlastně všechno mají na jednom mírném svahu, v souvislých zhruba 10 ha. Část jsou mladé výsadby a obnova keřů z let 2009-2013, většina keře vysazené 30+ let zpět, nejstarší se blíží stovce. Demeter certifikovaná biodynamika samozřejmě stále platí, nižší hektarové výnosy, ruční sklizeň. Obvykle kompletně odstopkované hrozny, fermentace spontánní, macerace 20-30 dní s dost omezenou extrakcí (jen mírné ponořování matolinového klobouku etc.). Zrání dle ročníku a vína, v případě dnešní lahve je to téměř rok a půl v již několikrát použitých burgundských sudech a následně smíšené sudy ještě půl roku v nerezu. Lahvování bez čiření a filtrace. Sudy mají uložené v historických tzv. troglodytských jeskyních vylámaných ve vápenci, které udržují příjemných konstantních 14°C.

Bohužel jsem měl zatím možnost ochutnat jediné víno, Cabernet Franc 2013 (DOC Anjou), ale snad se brzy zadaří i novější vína a krom červených i Chenin. Tohle je v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Tmavá rubínová barva, nazrálejší. Ve vůni krásně starosvětsky „zrnitě“ červené, tmavší zralá ovocnost ale stále čerstvá, minerální vlhce kamenitá linka, šťavnaté, tuha, lehce bylinkové a dotyk živočišnosti. Suché, šťavnaté, pikantněji ovocné s výraznější kyselinou, pěkně zakomponované dřevo, dobrá délka. Lehkost a důraz, jemnozrnné ale zřetelné třísloviny, vyváženost. Sympatických pouhých 12 % alkoholu. Charakterní, pěkné tradiční červené. V určitých ohledech mi připomnělo Chianti toho typu, co dělá třeba Vittorio Innocenti.

Komentáře používají Disqus