pátek 12. července 2019

Velmi zajímavá amfora z M&S

Tohle je na produkci pro obchoďák opravdu hodně zajímavý (a nebýt to primárně pro UK, tak bych řekl až odvážný) počin. Fresquito Vino Nuevo de Tinaja produkuje španělské vinařství Perez Barquero S.A. a je v nabídce řetězce Marks and Spencer. Jde o mladé čerstvé bílé z apelace Montilla-Moriles (konkrétně původ hroznů Sierra de Montilla a Moriles Alto), odkud proudí většina odrůdy Pedro Ximénez pro produkci sladké sherry. I tohle víno je PX, ovšem z nesušených hroznů, nefortifikované a prokvašené běžným způsobem do sucha v nerezu, následně vyzrávané několik měsíců v tinajas, v oblasti tradičních kameninových amforách. Navíc pod lehkým příkrovem flóru jako u fino sherry. Lahvováno do burgundské lahve se šroubovým uzávěrem a zamýšleno ke konzumaci nachlazené a v čerstvé podobě, i přes trochu vyšší alkohol ideální na léto, k různým tapas a tak.

Tmavší, efektní zlatá barva. Intenzivní vůně, již znatelné nazrávání a vliv vzduchu, sušené květy, jemně do oříškových tónů, mandlí, trochu kouřové, s dotykem pečeného ananasu, hlubší. Suché, slušně výrazné kyseliny, plnější, zajímavá sladší ovocnost v kombinaci s oříšky, charakterní zajímavé víno. Zároveň ale s trochu nahořklým závěrem a již se rozpadajícím projevem, ne úplně ideálním vlivem oxidace (protože je fakt rozdíl v úmyslně oxidativním projevu, který se zde také projevuje, a následně nechtěné oxidaci). Jako za 133 Kč teď v akci myslím stále dobrý nákup, ale bohužel zároveň ilustruje jedno mé podezření, které u nabídky M&S mám.

Šlo totiž o ročník 2015, který byl ideální řekněme do počátku roku 2018. Není to totiž první případ, kdy je na našem trhu u méně obvyklých vín nějaký starší ročník (takový, který byl lepší nějaký ten rok zpátky), jako by se k nám dovezlo doprodat víno, které je v Anglii už dávno nahrazeno třebas i o dva či tři roky mladší šarží, protože tady to zákazník snáze (tuplem ve slevě) zkousne. Dost mne to mrzí, kvůli tomu jsem nekoupil Bacchus od Chapel Down (teď nabízeli 2014) a byl jsem zklamán i z jejich unavených bublin, bylo tam i pár dalších takhle podezřelých lahví. Přitom u jídla si jinak na čerstvost dávají sakra pozor a na některé jejich potraviny nedáme doma dopustit a vracíme se pro ně s železnou pravidelností.

Komentáře používají Disqus