středa 10. července 2019

Škatulata v Champagne, nejdražší Bordeaux, flexibilnější skotská, víno Leonarda da Vinci

Významná škatulata na pozicích sklepmistrů v nejslavnějších z velkých šampaňských domů. Veuve Clicquot nečekaně (protože tohle je práce, ze které se obvykle neprchá) opouští Dominique Demarville. Nejprve uvedl jen „osobní důvody“ a že vztah s vedením je fajn, teď už je ale jasné, že se přesune do Laurent-Perrier, tamní sklepmistr Michel Fauconnet odchází do důchodu. Pro skupinu LVMH je to docela rána (navíc záhy po odchodu Richarda Geoffroy z Dom Pérignon do důchodu), Demarville byl na vrcholu sil, měl obrovské renomé a jeho vliv na vína byl značný a pozitivní. Volnou pozici v klikotce zaplní Didier Mariotti, který nedávno odešel z Mummu (předtím pracoval v dalších velkých značkách, Moët & Chandon a Nicolas Feuillatte). I Demarville do klikotky přišel po kariéře v G.H. Mumm (a také Perrier-Jouët), na kontě tak bude mít dost unikátní vedení takto zásadních značek. Kdo převezme sklep v Mummu zatím není, alespoň pokud vím, oficiálně známé.

Bordeauxské vinařství Liber Parter vypustí na trh nejdražší víno světa, teda alespoň pokud jde o úvodní cenu nového ročníku. Prý je „esencí předfyloxerového Bordeaux“, připraveno z pravokořenných keřů autochtonních odrůd jako Castets, Tarney-Coulant a Pardotte vysázených extrémně hustě. Co už tedy nevypadá úplně tradičně je použití amfor místo dřeva. Ale co už, mé naturální srdce plesá, že obskurní odrůdy a amfory už se dostávají z informační sekce „víno pro devianty“ do byznys zpráv „nejdražší víno z Bordeaux“ :-D Jo a logicky nemůže nést jméno apelace Graves a půjde o prosté Vin de France. Ta cena je naprosto scestná, samozřejmě, i o dva řády levněji by to byl stále nesmysl. Ale nemohu tvrdit, že bych rád neochutnal.

Jo a mimochodem Bordeaux si nedávno odhlasovalo (a ještě musí schválit INAO) povolení nových odrůd, zatím jen pro základní apelace a do pěti procent výsadeb a deseti procent ve finální směsi, především kvůli zvyšujícím se teplotám. Konkrétně jde o klasiku portugalského údolí Douro, odrůdu Touriga Nacional, a křížence Cabernetu Sauvignon a horku odolné Grenache, odrůdu Marselan. Pro červená je to dále Arinarnoa, kříženec Cabernetu Sauvignon a Tannatu, a staronově odrůda Castets. Pro bílá by mohlo být povoleno dnes již slavné Albariño a také Petit Manseng, společně s raritnější odrůdou Liliorila.

Château Miraval vypouští na trh nové prestižní růžové v magnumce, víno s potenciálem zrát a takové ty věci okolo :-) A mají pro něj krásné nové vinařství plné betonových vajíček.

Kopce u Conegliano a Valdobbiadene a zdejší vinice produkující Prosecco jsou pětapadesátým italským místem světového dědictví UNESCO. Gratulace :-)

Produkce skotské whisky získává na flexibilitě. Nový zákon upravuje, jaké sudy lze používat ke zrání či doškolení pálenky. Dříve bylo doporučeno používat „tradiční“ sudy, obvykle po bourbonu a po sherry, objevila se samozřejmě spousta dalších variant (vína ze Sauternes etc.), ale producent s nimi mohl narazit. Aktuální znění dovoluje nové dubové sudy nebo dubové sudy použité na tichá či fortifikovaná vína, piva či destiláty. Výjimkou jsou vína/piva/destiláty vyrobené nebo ochucené peckovinami (= žádné sudy po slivovici :-) či pokud bylo po fermentaci či destilaci použito dochucovadel nebo sladidel. A také musí jít o sudy po nápojích, u kterých je vyzrávání v sudech tradičním postupem (= ne sud po ginu, například). Ať už použije producent cokoliv, tak výsledný nápoj musí být rozpoznatelný jako skotská whisky. Každopádně se tím otevírá cesta k použití sudů po tequile, calvadosu a podobně.

Boisset, který už v Burgundsku (ale i dalších oblastech) vlastní hezkých pár set hektarů, si do portfolia přidá hezké polohy ve Volnay, Pommardu ale i Bâtard-Montrachet, Puligny-Montrachet Les Enseignères, Chassagne-Montrachet La Maltroie a další, všechny vedené v bio či biodynamice. Umožní mu to převzetí Maison Alex Gambal a jejich vlastních doménových dvanácti hektarů. Gambal bude nějakou dobu fungovat ještě jako poradce a pak odejde i on sám.

Leonardo da Vinci měl uvnitř Milána vinici osázenou odrůdou Malvasia di Candia Aromatica. Nedávno byla, po výzkumech jak přesně vypadala a právě co se tam pěstovalo, vinice obnovena. A teď se budou dražit první „da Vinciho“ vína. Pěkný marketingový kousek k výročí 500 let od smrti tohoto všestranného renesančního génia :-)

Komentáře používají Disqus