čtvrtek 6. června 2019

Vína pro státní návštěvu, lepší Svatomartinské, růžovky, odstavené palírny

Na státním banketu u příležitosti návštěvy Donalda Trumpa ve Velké Británii se servírovala zajímavá vína. Logickou volbou jsou místní bubliny a hosté mohli ochutnat hned dvoje – Windsor Great Park 2014 (malá vinice u zámku Windsor, za na Chardonnay postaveným vínem jako takovým stojí Tony Laithwaite, bohužel jsem zatím neměl možnost ochutnat) a skvělá klasika Hambledon Classic Cuvée Rosé non-vintage z Hampshire. Coby tichá padla volba na francouzskou klasiku Chassagne Montrachet 1er cru Morgeot 2014 vinařství Louis Jadot a Château Lafite 1990, coby dezertní víno padla volba na ročníkové portské Churchill’s 1985. Trump si nic z toho nevychutnal, ač sám vlastní vinařství tak je abstinent. Na večeři v rezidenci amerického velvyslance, které se účastnil i princ Charles, se každopádně servírovala z kalifornského vinařství Iron Horse, konkrétně Chardonnay „Heart of the Vineyard“ 2016, Pinot Noir „North Block“ 2016 a k dezertu suché bubliny „Joy“ Brut Reserve 2005. Každopádně jsem začal trochu přemýšlet nad tím, jaká čtyři vína (bubliny, bílé, červené a dezertní) z domácí produkce bych pro státní návštěvu zvolil já. Jakou sadu byste připravili vy (a neřešme nyní vhodnost k menu)?

Svatomartinské bude letos lepší! Co si pod tím představit? Nově bude smět tuto známku nést takové víno, které nejen že projde hodnocením odborné komise, ale získá v něm minimálně 80 bodů. Dříve byl tento limit nastaven na 78 bodů, takže letos si rozhodně polepšíme ;-) Vzhledem k tomu, že 11. listopad tentokrát připadá na pondělí, vyšel Vinařský fond vstříc tlaku obchodníků i vinařů a Svatomartinská bude možné prodávat a otevírat už od pátku osmého.

Jaké množství alkoholu je ještě bezpečné či dokonce prospěšné? Studie říkají, že… inu odpověď není vůbec jednoduchá. Fajn článek k tématu mají NY Times.

Pokud máte nazbyt něco přes milion korun a jste fanoušky šampaňského, kaviáru a značky Rolls-Royce, tak si můžete pořídit speciální bedýnku z jejich produkce. Prý je vhodná „pro ta nejextravagantnější prostředí, od superjachty po terasu privátní rezidence“. Muselo zabrat spoustu času vymyslet a vyrobit něco tak roztomile nevkusného… :-) Ale předpokládám, že cílová skupina to bude vidět jinak.

Skupina LVMH rozšířila svou vinařskou stáj o Château du Galoupet, tedy producenta z Provence specializovaného na růžová vína. Což mi připomíná, že na oslavu 150tého výročí Moët & Chandon Imperial dorazila do Francie sbírka celebrit, včetně jmen jako Natalie Portman, Uma Thurman, Kate Moss či brand ambassador Moëtu Roger Federer. Inu proč ne, ale Novak Djoković si ve svém rodném Srbsku rovnou pořídil pozemky pro výsadbu vinic a stavbu vinařství, to mi přijde lepší :-) A když jsme u roséček a celebrit… britský prodejce Co-op má exkluzivitu na Studio by Miraval, další (a levnější) rosé od hvězdného páru Brad Pitt a Angelina Jolie. I tentokrát za vínem stojí rodina Perrin (tj. Château de Beaucastel a další podniky), odrůdově je to Cinsault, Grenache, Rolle a Tibouren. A předpokládám, že se bude prodávat stejně dobře jako dnes již dost populární a úspěšný Miraval (který byl u nás nabízen za nesmyslnou cenu k sedmi stovkám).

Snad ještě není pozdě na boj se změnami klimatu. Loni sucho ve Skotsku způsobilo zastavení některých palíren. Třeba Glenfarclas ze Speyside nepálil skoro měsíc, pramen zásobující celý jejich provoz prostě netekl. Pauzu si musel dát i Edradour v Highlands.

Komentáře používají Disqus