pátek 14. června 2019

Skvělá Barbera a Favorita od La Carlina

František Šamla aka Víno pro Vás zařadil do nabídky nové vinařství z Piemontu, La Carlina (web) z Grinzane Cavour. Vinicemi jsme tedy mezi Langhe a Monferrato, vinařství je mladý rodinný podnik který sourozenci Francesco a Camilla Scavino rozjeli teprve v roce 2014. Jméno nese po farmě jejich babičky, kde poprvé přičichli k vinaření. Vinice vedou v organice, od ročníku 2018 už budou i s certifikací. Odrůdově klasika– v červené Nebbiolo a Barbera, v bílé je to Favorita. Připravují vína spíše klasicky, žádné divočiny (byť i trocha macerace bílého se vyskytne), operují s nerezem a velkými sudy. A moc se mi líbí jejich viněty.

Serafina Langhe Bianco 2017 (Favorita, původ Bionzo, Costigliole d'Asti, láhev bordeaux s korkem z drti s pevnou dvouploškou) má citronovou barvu. Ve vůni příjemný mix florálních tónů a ovocnosti, citrusy, slušně výrazné, kouřová linka, slinosbíhavé a lákající k napití. Suché, šťavnaté, s fajn kyselinou, v chuti kopíruje vůni, slušná délka s lehkou nahořklostí v závěru. La Riserva del Fondatore Langhe Bianco 2017 (Favorita z Bionzo, s lehkou macerací, burgundská láhev) trochu tmavší barva do slámové. Vrstevnatá, zajímavá aromatika, s florální linkou a spíše uměřenými ovocnými tóny, lehce pikantní, slano-minerální projev. Suché, čisté, s dobrou kyselinou a pěkně postavené, hodně zajímavé a charakterní víno, výborně snadno pitelné a zároveň zkoumáníhodné.

Barbera d'Asti Superiore „Bionzo“ 2016 (Bionzo, zrání 10 měsíců v 30hl sudech ze slavonského dubu a následně ještě dva měsíce v nerezu, bordeaux láhev s celokorkem) tmavá rubínová barva, již lehce nazrálé. Tmavší ovocná vůně, především tmavé peckoviny a dotyk lesních plodů, trocha koření a tabáku. Suché, plnější, s výbornou kyselinou a skvěle postavené. Chuťově dřeva jen dotyk a posloužilo hlavně aby se víno otevřelo do šířky, oproti tmavší vůni působí svěžeji červeně ovocně, dobrá délka, parádně vyvážené, seriózní a skvěle pitelné. Krásná Barbera, která bude ještě několik let v klidu zrát do krásy.

Barolo 2015 (čisté Nebbiolo z Grinzane Cavour, fermentace a macerace asi 15 dní za pravidelného přečerpávání, poté další měsíc až dva macerace ponořeného matolinového klobouku, zrání dva roky v 20 hl sudech ze slavonského dubu, bordeaux láhev a celokorek) má překvapivě nazrálejší rubínovou barvu s okraji do terakoty. Ve vůni se spojují zralé teplejší červené peckoviny se sušenými květy, medicinální linkou, zajímavou masitostí a znatelným vyšším alkoholem. V otevřené lahvi získává druhý den mnohem větší balanc a vyplatí se včas dekantovat nebo si ještě počkat. V chuti suché, plné, opět červené ovoce, velmi dobrá kyselina, vyvážené, dlouhé. Seriózní, pěkné červené.

Hlavně Barbera je opravdu skvělá a „experiment“ s macerací Favority se myslím dost podařil. Tahle akvizice se povedla. Dovozce před pár dny pořádal ochutnávku 14 dalších vín o kterých do sortimentu uvažuje, výsledek hlasování byl dost neprůkazný (např. víno, které mi chutnalo asi nejvíce, dostalo právě a jen můj hlas… očividně můj vkus není zrovna mainstreamový a vždycky na to pamatujte ;-), ale o tom třeba někdy příště.

Komentáře používají Disqus