pátek 28. června 2019

Růžová šampaňská na léto

Léto, prázdniny na krku. Na jakou poslední degustaci před dovolenou vyrazit než na růžová :-) Je to takové letní klišé, ale v podání Terroir Champagne aka Miloše Danihelky to mělo docela úroveň. Šlo o selekci „lehčích“ růžových převážně pěstitelských Champagne od vinařů pracujících na vinicích čistě, často v bio(dynamickém) režimu, vín připravených častěji coby směs bílého s trochou červeného než macerací (Rosé de Saignée). Ovšem zhusta vín s již trochu starší ročníkovou bází, vyzrálejších a zajímavějších než takové to typické bazénové pití :-)

Začali jsme zlehka lahví Jean-Marc Sélèque Solessence Rosé, vínem světle růžovým, čerstvý, lehce pikantním, minerálním s vůni i chutí drobných červených plodů, suché, šťavnaté, chlastací, zábavné. Vyloženě pití do horka :-) I tohle víno ale vzniká dost seriózně, je to směs hroznů ze 7 obcí (krom domovského Pierry třeba i Epernay či Vertus), 45 % Chardonnay a k tomu 40 % Meunier (část coby Rosé de Saignée) a 15 % Pinot Noir (část červené Coteaux Champenois). Trocha sudů, báze 2015 a k tomu 40 % vín z perpetuální rezervy založené roku 2000. Odstřeleno již před rokem, na kalech v lahvi 26 měsíců, dozáž 4 g/l.

Franck Pascal Tolerance Rosé je vínem od hard-core naturalisty a biodynamika, postaveno na ročníku 2012 s 40 % 2011. 75 % Meunier a k tomu 15 % Pinot Noir a 10 % Chardonnay, barva přídavkem červeného Pinot Noir a Meunier, zrání v lahvi 4 roky, dozáž jen 3 g/l. Světlá barva. Na úvod trošku divočina smrádek, kostka zeleninového bujónu, vlhké dřevo, postupně více ovocnosti a celkově dost vinný projev. Suché, trošku divoké, pěkné kyseliny, decentně nahořklé v závěru, fajn délka. Zajímavost :)

O Leclerc Briant Organic Rosé jsem tu psal opakovaně, naposledy při reportu ze „souboje“ pěstitelů a domů. Tentokrát bylo opět přesně v té podobě v jaké mne baví. Pěkná světlejší růžová barva. Čerstvá, energická, minerální, lehce kouřová vůně, drobné červené ovoce a lehce citrusové, že je to primárně Chardonnay je znát. Suché, šťavnaté, už trochu nazrálé a otevřenější, mineralita, pitelnost, fajn délka. Parádní věc, přímočaře snadno chlastací a zároveň nabízí mnoho navíc.

Dhondt-Grellet Rosé 1er Cru je snad první víno od tohohle mladého vinaře, ze kterého jsem byl trochu na rozpacích :-) Je to z 85 % Chardonnay z Cuis s 15 % Pinot Noir z Avenay-Val-d'Or vinifikovaného jako červené. Báze ročník 2011 ze 70 % a k tomu perpetuální rezerva založená v roce 1986. Čistě nerez, tam osm měsíců na kalech, poté 4 roky v lahvi a odstřeleno v prosinci 2016, dozáž 5 g/l. Tmavší růžová barva. Na úvod dost smrádky všeho druhu, lehce zelňák, aburi onigiri a sojová omáčka, postupem času i trocha červeného ovoce. Suché, čisté, s bezvadnou kyselinou v chuti, červená ovocnost, mineralita, pěkně postavené, vůbec ne tak divoké jako vůně. Ale každé přivonění před napitím mne vždy trochu vyděsilo :-)

Christophe Mignon Pur Meunier Rosé je 100 % Meunier postavený na ročníku 2011 s polovinou rezerv předchozích let, asi 13 % je víno červené, na kalech v lahvi nějaké tři roky a odstřel v červenci 2015 (= už docela dost dalšího lahvového zrání), dozáž k osmi gramům. Tmavší výrazná barva. Expresivní, výrazně červeně ovocná vůně, lehce kouřová a pryskyřičná/smolná. Výrazné a ovocné v chuti, dobré kyseliny a délka, dozáž znát a v kombinaci s větší plností je to uhlazenější, líbivější.

O následujících dvou vínech, Doyard Œil de Perdrix Grand Cru 2011 a La Closerie Fac-simile Extra Brut Rosé LC14, jsem se shodou okolností nadšeně zmiňoval relativně nedávno. I tentokrát byla pro mne vrcholem ochutnávky. Doyard se světlou naoranžovělou barvou („koroptví oko“ prostě), s bohatou ale jemnou a složitější aromatikou, stále čerstvou, drobné červené ovoce, pomerančový květ a kůra, mineralita. Suché, jemnější, bezva kyseliny, již lehce nazrálé, delší, elegantní krásné růžové. Jérôme Prévost nabídl světle růžovou barvu a taktéž bohatší, elegantní vůni, ovšem navinuleji ovocnou, červené plody a všemožné zajímavé odbočky. Velmi suché, čerstvé, šťavnaté, minerální, delší, seriózní, charakterní kousek. To chcete pít. Alokace pro ČR je 48 lahví rozdělená mezi dva obchodníky. To už potěší znatelně méně...

R. Pouillon Rosé de Maceration 1er Cru je stoprocentní Pinot Noir z Mareuil-sur-Aÿ, barvu získává díky čtrnáctihodinové maceraci. Víno je tvořeno z 80 % ročníkem 2015 a rezerva je pak ročník 2014 školený v sudech. Na kalech 30 měsíců, odstřel na počátku roku 2018, dozáž 6 g/l. Světle červená barva. Navinulejší červeně ovocná vůně s fajn florálními vrstvami, až mátová linka. Suché, poměrně silné v chuti, expresivně ovocné, s červenou ovocností, linkou minerality, dotyk tříslovin, fajn délka. Trochu opulentnější styl, který ale neztrácí na svěžesti a pitelnosti (v tomto ohledu třeba Christophe Mignon už lehce únavně působil).

Coby vína bych si vybral obvyklé podezřelé – Doyard a La Closerie. Jako osvěžující charakterní zábavné pití bych sáhl po Leclerc Briant. „Bazénovce“ a vínu na léto do bytů bez klimatizace má nejblíže Jean-Marc Sélèque :-)

Komentáře používají Disqus