pátek 21. června 2019

Ročník 2018 u Corvers Kauter

Docela nedávno jsem se tu celkem nadšeně rozepisoval o báječném ryzlinku od Corvers Kauter (a pak, protože jsem zlý, zakoupil tři poslední lahve co dovozce měl…), tohle vinařství jde zřetelně nahoru. Potvrdila to i víkendová ochutnávka mladého ročníku 2018. Ten je v Německu trochu složitější, vína jsou obecně dost slušná a taková trochu přístupnější, příjemná, už teď vlastně fajn pitelná. Pro milovníky vyloženě řízných kousků to obvykle ale úplně není, mají o něco méně kyselin. V Německu se i masivně dokyselovalo, ne přímo plošně ale hodně často. Mlaďoši od Corvers Kauter ovšem působí poctivě a vyváženě.

Silvaner 2018 je víno aromaticky trochu diskrétnější, listnaté a decentně ovocité, suché, čisté, s velmi fajn kyselinou ale trochu zakulacené, nekomplikovaně přístupné a pěkně udělané. Riesling R3 2018 je aromaticky dost zajímavé, voňavější, ovocné, minerální, krásně se se vzduchem otevírá. Suché, čisté, slušné kyseliny, výborná pitelnost, balanc, dobrá stavba. Hodně fajn.

Rudesheimer Riesling 2018 čerstvé, expresivněji minerální, suché, vyvážené s bezva kyselinou a dobrou délkou, lehce ovocná nasládlost, krásně udělané, delší, má to potenciál moc pěkně zrát. Hattenheimer Riesling 2018 čerstvé, jemnější ovocné, lehce květiny, minerálka, lehce exotická kokoso-krémová linka. Suché, decentní dotyk ovocné sladkosti, bezva kyseliny, balanc, dobrá délka, skvěle postavené, seriózní i zábavné. Naprosto parádní věc. Dovozce Vinonaut měl na degustaci i vína, která nakonec možná nepřiveze. Pevně doufám, že tohle mezi odpadlíky patřit nebude, hned bych si vzal bednu :-)

U konkrétních specifických poloh bylo hodně znát, že ještě nejsou připravené. Hattenheim Nussbrunen Riesling 2018 je od vůně přísnější, pocitově štíhlejší, květové a minerální, sevřenější a potřebuje dost času. Suché, čisté, výrazné kyseliny, jemnější zajímavé odbočky, fajn délka. Potenciálně super. Rüdesheim Berg Roseneck Riesling 2018 dává asi nejméně, sevřené v kombinaci s určitou zaprděností, ale už i něco květinových a meruňkově ovocných vůní. Koncentrovanější, suché, čisté, plnější, hezky ovocné, slušné dlouhé. Méně přísné ale stále s bezva kyselinou, povedené.

Komentáře používají Disqus