čtvrtek 27. června 2019

Osičkovo Chardonnay 2015, 2013 a K.O. verze

Že mám rád Chardonnay z produkce Jaroslava Osičky (web) už jsem tu samozřejmě psal opakovaně, konkrétně s ročníkem 2011 a následně 2013 otravoval stále dokola. Hodně mne oslovují i další jejich vína, ale právě Chardonnay nadchne asi nejčastěji, ať už při degustaci v dnes již legendami opředeném „šardonkovém sklepě“ nebo v lahvi. Baví mne u nich skvěle zapracované dřevo, patrné a plnící svou roli ale nepřehlušující ostatní složky, obvykle bezva struktura a kyseliny. Organicky pěstované hrozny z velkobílovické trati Zadní hora, fermentace spontánní, i přes lehce „netradiční“ postupy jako macerace s celými bobulemi to nejsou punková vína, ale seriózní záležitosti s potenciálem zrát.

Měl jsem možnost v poslední době opakovaně chutnat různé ročníky a verze téhle odrůdy v jejich podání a některá vína pak i pil v poklidu doma (a další připravuji na později), v průběhu vícero dní a coby přímé srovnání dvou verzí téhož. „Klasická“ verze je čistá (může ale nemusít být i hrubě filtrována) a trochu přisířená, celková síra se pohybuje do 50 mg/l. Verze K.O. je pak typicky nesířená a kalná, dá se s tím hrát a pozorovat projev vína z lahve s kaly usazenými na dně versus rozmíchanými. Označení jde brát jako drobnou jazykovou hříčku. Pro některé jsou tahle vína K.O., defektní a mimo hru, ale označení znamená i Kalný Osička :-)

Chardonnay 2015 (lahvováno srpen 2018, dva roky v sudech, burgundská láhev a celokorek) tmavší barva, do zlaté s ještě tmavšími odlesky. Výraznější, širší vůně, pečený citron, decetně těkavá linka, efektní. Suché, bezva kyseliny, středně plné až plnější, lehce krémové, pěkně dřevo. Krásně vyvážené, dobře postavené, plnotučnější bílé. S časem a vzduchem získává na zajímavých odbočkách i pitelnosti, vyplatí se na něj ještě počkat.

Chardonnay 2015 K.O. (lahvováno prosinec 2018, dva a půl roku v sudech, burgundská láhev a celokorek) kalná žlutá barva. Lehce těkavá, výraznější, ovocná vůně, citrusová linka, mírně kvasniční, zralé jablko, trochu divočejší ale čisté a více než zábavné. Suché, čisté, bezva kyseliny, výraznější, plnější v chuti, důrazné, delší. Fantastická pitelnost a živost. Zábavná věc, které opět prospívá vzduch a zaslouží si další ležení.

Chardonnay 2013 Rezerva (lahvováno srpen 2016, dva roky v sudech, větší těžší bordeauxská láhev a celokorek) tmavá zlatá žlutá. Poměrně výrazná, hlubší, pribináčkově krémová již otevřenější vůně, s jasnou kyselinou a citrusovou ovocností, skvěle dřevo, dotyk minerality. Suché, středně plné, výrazné kyseliny, delší, vyvážené, minerální linka, seriózní. Již nazrávající ale stále s potenciálem jet dál mnoho dalších let.

Chardonnay 2013 K.O. (lahvováno v prosinci 2015 ale existuje i verze lahvovaná stejně jako Rezerva, dva roky v sudech, bordó láhev s korkem z drti s pevnou dvouploškou) tmavší, nazlátlá barva, kaly se dobře usazují. Výraznější, lehce těkavá, pikantnější, trochu „jurská“ citrusově expresivní vůně. Postupem času se vzduchem až lehce tropická linka. Suché, hodně výrazná kyselina a šťavnatost, slušně dlouhé, přísnější ale zároveň s teplem, krémovostí a výborně zapracovaným dřevem, delší. Postupem času se uhlazuje a parádně balancuje na hraně oné plnosti a uhlazenosti s přísností a pikantností. To mne baví strašně moc!

Zajímavý byl vývoj v lahvi. Všechna vína držela skvěle, ale v momentě, kdy běžná varianta třináctky a ostatně i patnácky začínala trochu upadat a ztrácet na vyváženosti, tak K.O. verze, ač nesířená, držela bezchybně dál. Hlavně třináctka se během prvních hodin nadechla, ustálila a pak beze změny jela dál a dál, dokud už jsem to nevydržel a nedopil ji :-)

Komentáře používají Disqus