pondělí 17. června 2019

Krásný ryzlink a plně naturální crémant

V rámci boje s vedrem jsem otevřel Domaine Valentin Zusslin (web + kupa starších článků) Riesling Orschwihr 2015, vesnický ryzlink výtečného alsaského biodynamického producenta, rodinného podniku s asi 16 hektary a roční produkcí necelých sto tisíc lahví. Bio jsou certifikování už od roku 1997, biodynamickou certifikaci Demeter mají od roku 2000 a jsou i členy Jolyho Renaissance des Appellations. Po nečekané předčasné smrti Jean-Marie Zusslin v květnu roku 2016 nyní vinařství vede její dcera Marie a syn Jean-Paul. Tenhle jejich základní rýňak byl vždycky skvělý, obvykle se jednalo o mix různých poloh u Orschwihru (Bollenberg, Clos Liebenberg, Grand Cru Pfingstberg), tentokrát je na zadní vinětě uveden jen Bollenberg, což mi přijde lehce podezřelé :-) Každopádně je to poctivě klasicky udělaná záležitost připravená ve velkých starých sudech. Láhev pistole, kovová záklopka a pod ní ještě vosk, celokorek. Tmavší barva již dost směrem do zlaté. Vrstevnatější, již nazrálejší vůně, hlubší a poměrně bohatá. Vyzrálé hrozny, medová linka, něco citrusů a minerality, hodně pěkné. Suché, plnější, koncentrované, již uhlazenější ale s dostatečně výraznou kyselinou (ročník 2015 v Alsasku u suchých bílých občas trochu trpí na jejich nedostatek), slušná délka. Pěkně postavené, seriózní, klasické víno. To prosím ano! Dovezl Jiří Matějka za nějakých 340 Kč, doporučuji se zapsat do jeho mailů s nabídkami.

Po delší době jsem měl zase možnost ochutnat Bénédicte a Stéphane Tissot (Domaine André et Mireille Tissot) Crémant du Jura „Indigène“ Extra Brut. I o tomhle vinařství jsem se tu zmiňoval opakovaně, měl i krátký report z návštěvy a pravidelně pěji ódy na jejich suchá bílá, bubliny a sem tam i červené. Tyhle bubliny jsou jejich nejnaturálnější. Jako i ostatní vína z biodynamické produkce, nesířené, bez dozáže a zároveň, ač jde o klasickou druhotnou fermentaci v lahvi a ne jen dokončení primární jako u pét natů, bez dodaného cukru a kvasinek. Po pár měsících zrání plně prokvašeného vína na kalech a malolaktice poslouží coby základ dalšího kvašení v lahvi mošt slámovky (vin de paille). Výsledky nejsou tak předvídatelné jako u přesného roztoku selektovaných kvasinek a cukru, ale zase může říct, že do vína skutečně nepřišlo nic jiného než to co je na vinici (a řádí jim ve sklepě). Odrůdově 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir a po 5 % Poulsard a Trousseau z vinic na jílu a na vápenci. Odstřel kalů před rokem, v červnu 2018, v lahvi druhotná a ležení relativně krátce (okolo 15 měsíců). Nazlátlá barva. Již nazrálé v aromatice, trochu divočejší, mix medových tónů, minerality, navinulejších a pečených malvic, perníku… širší, lákající k napití. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, již nazrálejší s medovými tóny, trochu plnější a důrazné, mírně neotesané, zajímavé charakterní víno. Krásná ukázka, že i takhle jde udělat super bubliny. Ale nebudu se tajit tím, že jejich klasičtější crémanty či BBF mi stylově asi sedí víc :-) I Tissota vozí pravidelně Matějka a je i v sortimentu 1er Wines.

Komentáře používají Disqus