středa 12. června 2019

Jakob Schneider a sedm ryzlinků

Před několika dny jsem měl ve Vinografu možnost ochutnat průřez nabídkou vinařství Jakob Schneider (web) z Nahe, jednoho z producentů v portfoliu Magnum Wines. Rodinný podnik hospodaří na zhruba 19 ha vlastních vinic a další mají pronajaté. V rodině momentálně dost převládají ženy. Vinice a sklep má sice na starosti Jakob Schneider, sedmý tohoto jména v řadě, absolvent Geisenheimu s praxí ve Wachau u Knolla, o zákazníky a degustace ale už pečuje jeho matka Monika společně s babičkou Liesel (ta prý i každý den všem zaměstnancům a rodině vaří oběd), o marketing a export se pak stará jeho žena Laura a v nejnovější generaci mají zatím dvě dcery :-) Vína fermentují spontánně (s tím, že pokud se nějaký sud či tank nechce rozjet, pomohou mu kvasícím moštem odjinud) především ve velkých starých dubových sudech ale něco i v nerezu, na zrání používají 2400 a 1200 litrové sudu z německého dubu (z pohoří Hunsrück). Nově pořízené sudy nejdříve zajedou na Pinot Blanc či Pinot Gris, teprve po nějakých čtyřech letech do nich může Riesling. Toho mají ve vinicích převahu, nějakých 85 procent. Top vína jdou pod korek, u ostatních po několikaletých experimentech sáhli po šroubech.

Na úvod dvě vína ze základní „každodenní pití“ řady, z vinic spíš na placatějších polohách. Riesling Grauschiefer trocken 2018 je z šedé břidlice, v projevu čerstvý, čistý, svěží, s aromatikou evokující žlutý meloun v kombinaci s florálními tóny a trochou kořenitosti. Suché, šťavnaté, výborné kyseliny, slinosbíhavé, živé, precizně udělané zábavné pití. Riesling Melaphyr trocken 2017 pochází z půd vulkanických (vyvřelá hornina bazaltového až andezitového složení), ve vůni na úvod trochu sevřenější, spíše ovocné, suché s jasným dotykem cukru, ovšem fajn kyseliny a šťavnatost, vyvážené, pěkně postavené, mírně plnější, příjemné pití. Ač jsem fanouškem vulkanických vín, tak tady bych sáhl po břidlici :-)

Riesling Felsensteyer halbtrocken 2018 je z jediné vinice mezi obcemi Niedernhausen a Norheim, opět především vulkanický melafyr. Mladé, čerstvé, ovocné, cukr jasný ale výrazná kyselina ho dobře drží na uzdě, mladičké, vyvážené, dobře pitelné. Nic složitého, ale fajn kousek. U Riesling Niederhäuser Auf der Kertz Riesling Feinherb 2018 jsme zase na břidlici, v aromatice trochu sevřenější a nutně potřebuje čas, pěkný mix florálních tónů, peckovin a minerality, nasládlé, s tak akorát kyselinou a ovocností, slušně dlouhé, minerální, pěkně postavené. Snadno pitelné, ale s časem tam toho bude kupa na zkoumání!

Riesling Hermannshöhle MAGNUS trocken 2017 pochází z asi nejslavnější a dost možná nejlepší polohy v Nahe, osmihektarové vinice kde se mísí melafyr, šedá a černá břidlice a vápenec. Jakob Schneider zde má 2.8 ha, což je nemalý poklad. Komplexní výrazná mladistvá vůně, minerální, citrusová do grepu, se zřetelným obrovským potenciálem. Suché, šťavnaté, strukturované s nádhernou kyselinou, minerální, dlouhé, wow špičkové víno. Přísnější, komplexní, teprve na začátku cesty ale již nyní krásné. Jasný Großes Gewächs úroveň, ale nejsou členy VDP a tohle označení použít nemohou :-)

Riesling Hermannshöhle trocken 2012 nazrálejší, klasické, stále ještě citrusy ale již i výrazně medovost, minerální linka, bylinky do podbělu. Velmi příjemné, spíše suché ale s dotykem cukru, pěkná kyselina a vyváženost, v perfektní kondici, lehce toastové, slušná délka, bylinkovost. Povedený kousek. Výběr MAGNUS mi přišel jako znatelně komplexnější víno a vyptával jsem se, zda je z nějak výrazně starších vinic nebo jde o jinak speciální selekci, ale prý ne, prostě jen pozdější sklizeň. Přesto mi přišlo jako o úroveň lepší víno.

Riesling Niederhäuser Klamm Auslese 1994 zlatá barva, již hodně nazrálé ve vůni, medové, toastové, bylinkové do podbělu. V chuti cukru dost ale bezva kyseliny a šťavnaté, medové, meruňková marmeláda, minerální linka, moc fajn pití byť jsem přeci jen čekal trochu větší komplexitu.

Pokud bych si měl ze sady vybrat, tak bych nejraději sáhnul po obou extrémech – základním Grauschiefer a špičkovém Hermannshöhle MAGNUS. Jedno bych pil teď a těšil se u toho, až časem a o výjimečné příležitosti otevřu to druhé :-)

Komentáře používají Disqus