pondělí 3. června 2019

Dva Pinoty a Dolcetto

O víkendu jsem vyrazil s rodinou a přáteli do Jižních Čech a samozřejmě nabral zásoby různorodých vín. Od osvědčené klasiky „tohle chutná skoro každému“, přes zajímavá charakterní vína po trochu netradiční kousky až vinařský punk. Selekce byla myšlena i jako experiment, těšil jsem se jaká (pokud vůbec nějaká) vína vyvolají výraznější reakci, bude se o ně někdo zajímat víc a prostě se jen nevypaří coby doprovod hovoru a jídla. Výsledkem bádání je zápisník prakticky bez poznámek, dva více než příjemné večery s fajn víny a ověření známého faktu, že na náladě a společnosti záleží podobně, jako na obsahu lahve :-) Ale pár řádků jsem si přeci jen zapsal a dnes bych se chtěl, přes venkovní tropické teploty, podělit hlavně o tři červená.

Otevřeli jsme Rulandské modré 2015 pozdní sběr z Českého vinařství Chrámce (původ ve Vinici Sv. Vavřince) a spokojenost velká. Nijak tmavá barva. Stále mladistvá ale již nazrávající vůně, čisté krásně ovocná do červených peckovin, třešní, a drobných plodů jako rybíz. Dotyk dřeva. Suché, se slušnou kyselinou ale uhlazenější a hezky přístupné, opět červená ovocnost, středně plné, vyvážené, s dobrou délkou a skvěle pitelné. Moc příjemné pití, asi doplním nějakou tu láhev. Zakoupeno na e-shopu vinařství.

Vlastně v dost podobné duchu bylo Csakegyszóval Egri Pinot Noir 2016 vinařství St. Andrea, tohle pár lidí nadchlo a mne baví taky velmi. Pinot to není stoprocentní, malou část tvoří Frankovka. Barva rubínová. Krásně svěží ovocná ale již do trošku větší hloubky nazrávající aromatika, především třešně s dotyky dřeva a kouřovostí. Suché, přes nijak nízký (14 %) alkohol spíše středně plné a šťavnatě osvěžující, červená sladší peckovinové ovocnost, nijak výrazné tříslo a výborně pitelné, vyvážené, slušně dlouhé. Hodně sympatický Pinot. Vozí Vinorum.

Hodně mne bavila Steira 2016 od Rocco di Carpeneto. Což je Ovada DOCG Vigna Rocco, čisté Dolcetto z výsadeb v roce 1970. Připraveno ve stejném duchu jako ostatní vína tohoto producenta, nad kterými jsem se zde opakovaně rozplýval (např. u sady Barbery, ale měl jsem tu i jejich Dolcetto). Vinice čisté v biu, fermentace spontánní ve starém dřevě, macerace nějaké tři týdny a následně 22 měsíců zrání především v použitých malých burgundských sudech. Nesířeno (celková 8 mg/l), nefiltrováno, lahvováno v červenci 2018, celkově připraveno 849 lahví (tato 109). Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Více než čtrnáct alkoholu. Tmavší nafialovělá barva, zřetelně s depotem. Starosvětská, spíše tmavě ovocná vůně, tmavší peckoviny a lesní plody, kořenitá a balzamiková linka. Hodně suché, výraznější, s bezva kyselinou, svíravější, třísloviny, tmavší teplejší ovocnost, delší, hořká čokoláda. Má to jakoby „zrnitou“ strukturu, váhu, je to charakterní výborné víno vyžadující trochu soustředění a času ve sklence (a pokud možno ještě i v lahvi). Vozí Víno pro Vás.

Komentáře používají Disqus