úterý 18. června 2019

Domaine Rolet z Jury a vína nová i historická

O významném vinařství z Jury, Domaine Rolet (web), jsem se zde již rozepisoval. A zmiňoval jsem se i tom, že po mnoha letech, kdy bylo vinařství na prodej, se jim konečně zadařilo. Novým majitelem, který se zavázal zachovat vinařství v celku a pokračovat v jeho tradici (i většina původních zaměstnanců se rozhodla v podniku zůstat), se loni stala rodina Devillard z Burgundska. Za dobu, kdy nebyl v rodině Roletů nikdo mladý ochotný či schopný ve vinaření pokračovat (což je trochu jiný příběh než ten z roku 1958, kdy vinařství po otci převzali čtyři sourozenci Pierre, Bernard, Guy a Eliane Rolet), podnik čekal na kupce a nikomu se moc nechtělo do investic, došlo k jistému úpadku jak na vinicích tak ve sklepě. Nový majitel hned spustil revitalizaci sklepů ale i vinic, celých deset hektarů bude úplně přesázeno a dojde také k dlouho plánovanému přechodu na ekologické hospodaření. Vína rodiny Devillard na našem trhu zastupuje AdVivum a není tedy divu, že v nabídce je nově i doména Rolet. A to včetně vín uvolněných z archivu vinařství. Do Prahy je nedávno přijel odprezentovat nový generální ředitel Cédric Ducoté. Ten samozřejmě musel uznat, že s žádným vínem se nemůže úplně chlubit, protože prakticky všechna vznikla ještě než vinařství převzali. Ale přesto alespoň naznačil směry, kterým by se vína mohla ubírat do budoucna.

Nejjasnější to bylo na crémantech, pro které je Rolet hodně známý a oblíbený. I mně se ta vína líbila, ale po pravdě ne vždy, někdy jsem měl problém s vysokou dozáží. Tu se nový majitel hned rozhodl snížit a býval by šel i níže, ale s ohledem na současné zákazníky nemohou být hned tak radikální :-) Základní Crémant de Jura Brut NV (báze 2017) byl čistý, svěží, suchý, navinule ovocný, čistě udělaný, vyvážený a velmi fajn. Crémant de Jura Brut Rosé NV měl docela výraznou barvu a jel lehce kulatějším stylem, přidával trochu drobného červeného ovoce, fajn pití. Top bubliny vinařství Crémant du Jura Cuvée Coeur de Chardonnay Brut 2014 (odstřel letos) jsou v projevu pěkně citrusové, čerstvé a energické a evokující šampaňské, strukturované, s tak akorát kyselinou a ovocností, jasně déle vyzrávané na kalech, vybalancované, delší, opravdu velmi pěkná klasika.

Arbois Blanc Naturé 2018 je čistý Savagnin z vinic u Montigny školený rok v tancích a dolévaných sudech. Čerstvé, s lehce syrovějším projevem dřeva a hodně mladistvé, s pěknou žlutou ovocností, citrusy a decentní oříškovo-krémovou linkou. Suché, čisté, bezvadné kyseliny, balanc a pitelnost, velmi fajn délka, čistě udělané, šťavnaté, ovocné, stylově víc „burgundské“ a líbilo se mi velmi. Obecně teď dolévané Chardonnay i Savagnin z Jury získávají na popularitě, zdaleka to už není jen o tradičních vínech pod závojem.

Arbois Rouge Tradition 2013 je směs 40 % Poulsard, 30 % Trousseau a 30 % Pinot Noir z vinic u Arbois a Montigny, asi roční školení ve foudres. Již lehce nazrálé, červené ovoce a k tomu jistá listnatě lesní linka a kořenitost, suché, čisté, velmi fajn kyseliny, lehká svíravost, vyvážené, příjemné, nic složitého ale moc fajn tradiční věc. Na srovnání Arbois Rouge Tradition Magnum 1986 již hodně zralé, se sušenou ovocností, masitě divočinovou linkou a listnatostí, výborná kondice, suché, čisté, lehce svíravé, vyvážené, stále s ovocnými tóny, slušně dlouhé. Sympatické pití! Arbois Trousseau 1997 je opět z vinic u Arbois a také svahů Montigny-les-Arsures, spíše jílových poloh, školení zhruba rok a půl v sudech. Nazrálejší sympatická vůně, dotyky červených peckovin s bylinkami a kořením na divočinu, suché, čisté, krásně vyzrálé, vyvážené, tradiční výtečné červené.

Côtes du Jura Blanc Chardonnay Magnum 1997 by mělo být z vinice u Voiteur víc na vápenci, školení něco přes rok v použitých sudech. Klasická, stále energická a živá záležitost, lehce oříšková, citrusy, kouř a teplý vosk. Suché, čisté, velmi pěkné kyseliny a vyváženost, slušně dlouhé, dobře postavené, zábavné a skvěle pitelné a zároveň i vážnější komplexnější bílé, baví velmi! Arbois Tradition Blanc 2012 ze slínových vinic u Montigny-les-Arsures je z poloviny Chardonnay školené čtyři roky v dolévaných foudres a z druhé Savagnin z malých nedolévaných sudů se závojem. Ve vůni staré vlhké dřevo, vlakový vagon, klasická oříškovo-ovocná směs, suché, čisté, s moc pěknou kyselinou, vyvážené, zábavné. Tradiční, naprosto typická, nezaměnitelná výborně připravená záležitost. Arbois Tradition Blanc Magnum 1989 je v projevu znatelně divočejší, s linkou vývarů a výluhů ale stále ještě překvapivou citrusovou linkou a klasickými oříšky. Hlubší, suché, výborná kyselina, vyvážené, charakterní zajímavé víno.

No a na závěr slavné jurské žluté víno. Arbois Vin Jaune 2011 je samozřejmě stoprocentní Savagnin a tradiční školení pod závojem v nedolévaných sudech, šest let a tři měsíce. Expresivní oříšková klasika s tóny karamelizovaného cukru, vlhkého dřeva a karí, výrazné parádní kyseliny, suché, bohaté, čisté, pěkně postavené, delší, až překvapivě snadno pitelné a zábavné. Tradiční, povedená záležitost. Arbois Vin Jaune 1995 je v barvě znatelně tmavší a tmavší a hlubší a zralejší je i aromatika, oříšky v medu, starý vlhký dřevěný vagón, v chuti výborné kyseliny, zralost, vyvážené, opět až překvapivě snadno pitelné, ve výborné kondici. Čekal jsem možná o něco větší komplexitu, raději bych sáhl po 2011.

Komentáře používají Disqus