pondělí 24. června 2019

Bezva Prosecco a krásné zralé Beaujolais

Decanter má aktuálně docela zajímavý článek o Proseccu, respektive o snahách mnohých vinařů posunout kvalitu výrazně výše. Součástí je i sada deseti doporučených vín, mnohá jsou k dispozici i na našem trhu a jsou výborná (a některá, jako třeba Marchiori či Sorelle Bronca, celkem pravidelně a s velkou chutí piju). Nedávno jsem poprvé zkusil též Mongarda Prosecco Valdobbiadene Superiore Brut 2018. Tohle víno je tvořeno hrozny ze svahu San Gallo, ze starých výsadeb nejen odrůdy Glera ale i tradičních původních odrůd Verdiso a Bianchetta. Vinice vedeny čistě, primární fermentace spontánní. Světlá barva, vytrvalé pěkné krémové perlení. Čerstvé, svěží ve vůni, povedený mix elegantních florálních vůní, bílých květů, a ovocnosti směrem k broskvím. Suché, dozáž opravdu jen decentní a pro doladění vyváženosti, lehkonohé, s minerální linkou, krémovou ovocností a lehkou decentní nahořklostí ve slušně dlouhém závěru. Moc fajn bubliny, za tři stovky v Prosekárně.

O narozeninách jsem vyrazil dohnat pár restů, jedním z nich byla i holešovická restaurace The Eatery. Večeři jsem si rozhodně užil, ale do nějakého velkého gastro hodnocení se pouštět nechci. Každopádně doporučuji posezení u Chef’s table, šéfkuchař byl velmi komunikativní a o jídlech jsme se dozvěděli ledasco zajímavého. Rozhodně bych se chtěl vrátit na parádní dršťky a taky zelí :-) Ve vinném lístku mne, krom mnoha oblíbených klasik přírodního směru, zaujala láhev Beaujolais Vieilles Vignes Morgon Côte du Py 2011 vinařství Potel-Aviron. Tedy klasické Beaujolais ze skvělého již vyzrálejší ročníku, mohutnějšího ale obvykle velmi dobře držícího v lahvi. Vinařství je spojení négocianta Nicolase Potela a vinaře jménem Stéphane Aviron. Hrozny z vinic vedených čistě, typicky starších výsadeb (pokud je tak i značeno na lahvi bavíme se vždy o 40+ letech, spíše více) v klasických tamních cru, zpracované tradičně v dřevěných sudech. Tmavší, již trochu nazrálejší rudá barva. Poměrně voňavé, výraznější, zralé červené ovoce, peckoviny, již nazrálejší, s minerální a kořenitou linkou. Suché, stále pěkně sladce červeně ovocné, vyvážené s výbornou kyselinou, vyzrálé, s již uhlazenějším tříslem a dobrou délkou. Seriózní, stylově a projevem hodně burgundské červené. Bavilo velmi a moc rád zkusím ulovit aktuální ročník, má v sortimentu Good Wine Lover (tohle podle všeho ještě dovezl, společně s burgundskými od Potela, Pavel Kramár).

Komentáře používají Disqus