čtvrtek 2. května 2019

Výtečné sherry a unavené anglické bubliny z M&S

Před pár dny mi na Forbes vyšel článek o vínech z Velké Británie, kde mimo jiné zmiňuji i rekordní ročník 2018, ze kterého vznikne nějakých 15,6 milionu lahví. A fakt, že pro tamní vinařství znamená výzvu a „nutnost vyvinout větší úsilí v prodeji. Vína se začínají objevovat i v lepších řadách obchodních řetězců (například coby Tesco Finest), můžeme se nejspíš těšit i na silnější exportní aktivity, byť v současné situaci okolo brexitu jsou jakékoli odhady spíše věštěním. Aktuálně se každopádně exportuje osm procent produkce do 40 zemí včetně České republiky.“ V tu dobu jsem ještě netušil, že krom vinařství Ridgeview v sortimentu dovozce Alifea jsou u nás oficiálně i další vína. Včera jsem v jídelní sekci Marks & Spencer narazil na jejich privátní anglické bubliny připravované vinařstvím Chapel Down a také tichý Bacchus Reserve 2014 stejného vinařství. Samozřejmě jsem neodolal a bubliny zakoupil, zlákala i akční cena 419 Kč (což by bylo málo i přímo v Anglii, kde běžně stávalo nějakých £24 a v akční ceně £18, tj. přes pět stovek našich).

English Sparkling Reserve Brut je víno neročníkové a bohužel nemám jak zjistit ročníkovou bázi. Postaveno je, stejně jako běžný brut tohoto vinařství, na odrůdách Pinot Noir a Chardonnay s částí Pinot Blanc a Meunier. A předpokládám i stejný původ z vinic v Kentu, Essexu, Sussexu a Dorsetu. Chapel Down už není žádný drobeček a blending u nich jede plně v šampaňském duchu :-) Fermentace za nižších teplot, pár měsíců zrání v tanku na kalech a plná malolaktika, druhotná a zrání v lahvi nějakých 18 měsíců. Měl jsem jejich základ opakovaně a jde o přísnější, citrusové, živé štíhlejší krásně udělané pití. Tato láhev byla v barvě tmavší, až lehce do zlaté, perlení stále pěkné menších bublinek. Výrazně nazrálejší vůně, med a propolis, jablko, odkvétající květiny. Suché, čisté, se slušnou kyselinou, ale již hodně nazrálé a zřetelně unavené, s lehce nahořklým koncem. Tohle mohlo být pěkné, ale nějaký ten pátek zpátky (skoro bych řekl tak 2-3 roky), na zrání rozhodně nebylo připraveno a výprodejová cena měla dobrý důvod. Za plnou cenu šest stovek bych byl dost naštvaný, za čtyři jsem… nespokojený o dvě stovky méně.

Ale abych dneska nebyl jen negativní. Marks & Spencer byl dlouhou dobu jeden z mála spolehlivých zdrojů sherry, prodávají solidní základy od Williams & Humbert a nově mají i u nás v nabídce řadu (Very) Rare v polovičních lahvích vznikající ve spolupráci s Bodegas Lustau. V nabídce řetězce je povedená Manzanilla Pasada (tu jsem u nás neviděl), Oloroso, Cream, PX a dokonce Palo Cortado. Nejde o žádná ořezávátka, ale často o menší zajímavé solery a speciální selekce, i velmi stará vína. Marks & Spencer Emilio Lustau Very Rare Palo Cortado nemá udán věk, ale nedivil bych, kdybychom se pohybovali v zóně 15+. Jantarová hnědá barva. Poměrně expresivní, efektní, nazrálá aromatika. Bohatší, oříšky, Toffifee, hutný anglický vánoční pudink se sušenou švestkou a dalším ovocem prolitý alkoholem, s linkou slanosti a flóru, evokující kyselost, dotyk sýru s modrou plísní. Naprosto suché, překvapivě lehkonohé (19 % alkoholu se tam výborně skrývá) a „aperitivně“ svěží s výraznější kyselinou, opět se zřetelným podkladem flóru a slaností, lehce svíravé, oříškové, se slušnou délka doznívající trochu nahořkle vlašskými ořechy. Hodně slušné sherry, upřímně. V akci teď jsem za to zaplatil mám dojem okolo 250 Kč, nemohu najít účtenku. Takže velká spokojenost.

Komentáře používají Disqus