pondělí 13. května 2019

Nadupaný Hibernal, lehkonohé Tři čtvrtě a valtický Merlot

Zemský Hibernal 2016 od Petra Kočaříka z Čejkovic. Víno, které bude určitě konzumenty trochu rozdělovat, ale mne tedy hodně baví. Z výsadeb stylově v zámrazové dolině, připraveno v sudech od fermentace po roční zrání na kalech. Bordó láhev, plastová záklopka, celokorek. Tmavší, zlatá barva. Expresivní, výrazná aromatika, efektní, hlubší, přezrálý angrešt, něco citrusů a až tropického ovoce, bez, dřevo, minerální linka. Svědčí tomu objemnější sklenice a klidně trochu vyšší teplota. Suché, výrazné, plnější a koncentrované, ale s výraznou až ryzlinkovou kyselinou a šťavnatostí, ovocné, vyvážené, delší. Efektní, seriózní, nadupané bílé. Chvílemi může působit až přehnaně, divadelně exaltovaně, ale rozhodně neztrácí ani v jemných nuancích. Krásná záležitost.

Otevřel jsem také směs Frankovka-Svatovavřinecké 2017 (ještě bez finální viněty) z Vinařství Tři čtvrtě (viz zápisek k jejich Frankovce, zmiňoval jsem se i o Svatovavřineckém), hrozny opět původem v bořetické viniční trati Čtvrtě. Barva tmavší, lehce nafialovělá, nic hutného ale. Na úvod trochu zaprděné a svědčí tomu rozdýchání. Postupně pěkně čerstvě ovocné, především peckoviny, lehce zemité a dotyk vlhké zdi, trocha koření. Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé, červeně peckovinově ovocné, vyvážené, skvěle pitelné víno. Přímočaře snadno chlastací a zároveň dostatečně zajímavé, poctivě fajn. Rovnou jsem si pár lahví, společně s dalšími víny, objednal. Zdaleka to nebude sedět každému, ale pokud rádi pijete lehčí šťavnatá červená, tak doporučuji zkusit.

Ze značně vyprodaného lístku jedné restaurace v Poděbradech jsem sáhl po Merlot pozdní sběr od Moravíno Valtice, původ hroznů jsou Valtice a trať Jižní svahy. Bordó láhev, plast, korek dvouploška a drť. Tmavší granátová barva. Výraznější, tmavě ovocná linka, trochu mletá sladká paprika, toastované dřevo. Suché, plnější, opulentnější styl s patrným vyšším alkoholem a teplem, tmavší až lesní ovoce, opět dost znatelné dřevo, slušně dlouhé. Rozpitou láhev jsem si odvezl domů a dal tomu šanci s více vzduchem i jiným sklem, obzvláště s jídlem to je slušné ale trochu těžkopádné. Každopádně Moravíno stále považuji, v červené rozhodně, v hospodách jako spolehlivou volbu.

Komentáře používají Disqus