úterý 21. května 2019

Myšinové Velasco a parádní pét nat z Mosely

Esencia Rural „De sol a Sol“ Velasco 2015 je víno, u kterého jsem velmi chtěl, aby mi chutnalo. Odrůda Tinto Velasco, kdysi v oblasti La Mancha dost populární ale dnes se vyskytující jen na několika desítkách hektarů. Hektar vinice na písku s nějakým tím jílem a vápencem, pouhých zhruba 1500 původních pravokořenných keřů stáří ke 150 letům, nezavlažovaných. Obhospodařováno biodynamicky, fermentace spontánní, až rok macerace slupek, rok v použitých dubových sudech, bez filtrace a nesířené. A v jednom mém oblíbeném španělském e-shopu jen okolo deseti euro. Od vinařství jsem měl několik vín a příliš nechápal, proč vzbuzují (alespoň soudě dle některých příspěvků na Instagramu) takové nadšení. Ta lehce zasířená byla hodně jednoduchá a spíš nezajímavá. Vína plně naturální měla povětšinou vady, něco bylo fakt otřesné (viz starší zápisek s informacemi i o vinařství jako takovém).

Velasco je v burgundské lahvi uzavřené celokorkem. Tmavá barva, fialový tón, hluboká. Výrazná, efektní vůně, se sbírkou netradičních tónů. Koncentrovaná, tmavě ovocná, sladší ovocnost, postupně se vzduchem čím dál více kořenitých tónů a až pryskyřičná „retsina“ linka, balsamikový tón. Děje se tam leccos. V chuti plné, koncentrované, suché, svíravé, s hodně výraznou kyselinou, vyzrále sladce ovocné, delší, kořenité, balzamikové. Bohatší kousek a zajímavá zkušenost. Už jsem chtěl slavit, že se jim podařilo takhle vzácným hroznům dát důstojný vinný výsledek, ale bohužel docela rychle se ve vůni začala intenzivně projevovat linka okurkového láku a následně v chuti čím dál intenzivněji myšina. A to znamená výlevku. Esencia Rural někde na degustaci stojí za zastávku (a přímou konfrontaci vinaře s obsahem sklenky) a třeba se u nich i dají nalézt (alespoň prvních pár desítek minut či jednotek hodin) i neobvyklá chutná vína, ale nákup domů (a už tuplem ne na lístek restaurace) bych prostě neriskoval.

Naturální vína, když jsou udělaná pořádně, jsou ale fascinující pití. Třeba takové Rurale 2017 od rodiny Melsheimer (web) z Reil an der Mosel. Ti už přes dvě dekády hospodaří ekologicky, rukodělně, od roku 2013 s biodynamickou certifikací Demeter. Na moselských břidlicových svazích logicky pěstují hlavně Riesling a nemalou část ho zpracují i na bubliny. Rurale je nesířený, nefiltrovaný poctivý pét nat, v lahvi pod korunkou. Víno pomalu a dlouho kvasí v 1000l starém sudu a následně je se zbytkovým cukrem lahvováno a dojede v lahvi. Čerstvá, svěží vůně, směrem zelené jablko, trochu citrusové kůry, kvasnice, dotyk meruňky. Dobré perlení, suché, lehké, s výraznější kyselinou, šťavnaté, ovocnost opět směrem jablka, broskve a trocha pikantnosti a minerální linky. Krásně čisté a pije se to úplně samo, osvěžující zábavná ryzlinková limonáda s charakterem. To bych prosil ještě jednou :-)

Komentáře používají Disqus