pondělí 6. května 2019

Moravská červená z „Víno 66,6 a nic navíc“

Již tuto sobotu, 11. května, se ve Velkých Bílovicích uskuteční oblastní výstava vín, jejíž součástí je také přehlídka Víno 66,6 a nic navíc, tedy sekce vín „naturálních“. Pro letošek v ní vůbec nesoutěžila mladá vína, v hodnocení se utkala bílá (oranžová) a červená ročníku 2016 a starší, což je samo o sobě docela unikátní. Měl jsem tu možnost být součástí komise kategorie červených a naslepo si prochutnat a zhodnotit zajímavý průřez domácí produkcí (byť pravda nemálo vinařů, kteří by se účastnit mohli, chybělo). Na téma bílých bohužel nemám moc co říct, snad jen že nejlépe hodnocená vína jsou výborné kousky, ale projel jsem je jen narychlo a bez poznámek. Dnes tedy čistě červeně.

Naše komise jela pocitově docela přísně (ale průměry od ostatních komisí netuším) a nevezla se na současné vlně bodové inflace, snad tedy vinaři nebudou z výsledných čísel zklamání. Ale body v osmdesátkách prostě značí opravdu chutné víno a není to tak, že by se mělo slavit až od devadesáti :-) V celém setu jsem zaznamenal jen jednu myšinu (a byla fakt otřesná a víno vyřazeno), našla se jedna podivná plesnivina (víno šlo někam k šedesáti bodům, ale na vyřazení jsme se neshodli, pokud si dobře pamatuji) a našla se i nějaká ta oxidace a brett, ale ne v míře větší než je běžné u „konvenčních“ vín. Na straně druhé byla série opravdu povedených vín, báječných věcí které bych chtěl pít znovu doma a vyloženě se těšil na odtajnění o co se jedná. Právě tomu, co mi chutnalo nejvíce, se chci věnovat.

Ukázalo se, že mi suverénně nejvíce seděla vína Františka Mádla, všechna jsem měl bodově na vrcholu. Různé odrůdy i stáří vín, vše s jasným stylem a skvělou kvalitou, perfektně připravené věci s potenciálem dál zrát. Tmavší, intenzivní, až do džemových projevů byla Frankovka Barrique 2013 pozdní sběr (Přední hora, ostatně jako všechna ostatní vína), ale krásně suchá, čistá, vybalancovaná, s parádní kyselinou a stavbou, poměrně komplexní, delší, výtečná. I mladší Frankovka 2015 pozdní sběr (Přední hora) byla výborná, hutnější ale trochu sevřenější v projevu a potřebuje více času, strukturovaná, delší, adept na zařazení do sklepa. Alibernet 2015 pozdní sběr temný, hutnější tmavě ovocný ale ne sladký ve vůni, kořenitý. Suché, intenzivní, s výraznější tříslovinou v chuti, strukturované, delší, vyvážené, seriózní fantastické víno. Navíc s docela efektně líbivým projevem, u kterého bych čekal, že zaujme i běžné konzumenty. Ale prý je to, stejně jako u dalšího vína, složitější. A na běžných soutěžích dopadá úplně jinak. Cuvée Mlask 2011 (45 % Zweigeltrebe, 25 % Rulandské modré, 15 % Alibernet a 15 % Frankovka) je v projevu sladší ovocnější, moruše a lesní plody, s lehce herbální linkou a jemnější elegancí. Suché, čisté, šťavnaté, ve výborné kondicí a krásně se rozvíjející ve sklence, jemnější ovocnost, balanc, dobrá délka. Možná nezaujme tak okamžitě jako Alibernet nebo třináctková Frankovka, ale v ničem si s nimi nezadá. Krásné víno. Nejspíš se všechna čtyři pořídím domů. A vůbec doporučuji červeným od Mádla věnovat pozornost.

Moc se mi líbilo Svatovavřinecké 2015 zemské (bílovická Přední hora) Dalibora Osičky. Lehce tmavší ale nijak hutná barva, na úvod trochu sevřenější ale výborně se otevíralo, příjemná čistá ovocnost, jemnější energický projev, suché s poměrně výraznou kyselina, šťavnaté, lehkonohé ale důraz to má a potenciál dále zrát též, s až jakoby slanou minerální linkou, velmi zábavné. Od Vinných sklepů Kutná Hora potěšil Pinot Noir „staré keře“ 2015 kabinet (Kutná Hora, U všech svatých), světlejší v barvě, se sladší peckovinovou vůní, suchý, čistý, s fajn kyselinou, příjemné a výborně pitelný. A líbil se mi i Pinot Noir barrique 2016 pozdní sběr (Dolní Kounice, Šibeniční hora) vinařství Trpělka & Oulehla. Mladistvé a sevřenější, ale pěkně spíše červeně peckovinové ovocné, v chuti s pěknou kyselinou, vyvážené, s povedenou zralou ovocností a dobrou délkou. Působilo možná až trochu „příliš vyleštěně”, ale kvalitu tomu upřít nemohu. Z Kounic mne ovšem bavila také Frankovka 2015 zemská (Nová města) od Dva Duby, světlá a trochu divočejší, s jemnější červenou ovocnost a velmi zábavná, lehkonohá, suchá, vyvážená, šťavnatě ovocná a fantasticky pitelná.

Několik vzorků samozřejmě poslal také Miloš Michlovský a z nich mne nejvíce oslovila Frankovka 2016 pozdní sběr (Rakvice). Tmavší barva, mladičké čerstvé ve vůni a svědčí tomu rozdýchání (k tomuhle vzorku jsme se ještě vraceli v závěru a s velkou chutí jsem si ho „upřesňoval“), pěkná kombinace tmavšího a červeného ovoce, kořenitá linka. Suché, čisté, šťavnaté, dobře postavené, precizní, mladistvé s potenciálem, je tam fajn lehkost a pitelnost. Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr (Věstonsko) nijak tmavý, nazrálejší, sladší expresivnější ve vůni, skvělá práce s dřevem. Suché, čisté, bezva kyseliny a sladší ovocnost, dobrá stavba, vyvážené, hodně fajn pití. Carmenère 2016 pozdní sběr (Trkmansko) hodně sevřené a potřebuje čas, kombinace sladkého ovoce, dřeva a svérázné kořenitosti. Suché, čisté, s bezva kyselinou a pocitově výraznějším alkoholem, dobrá délka. Zatím nepřipravené, respektive by to chtělo alespoň karafu a vyčkávat, ale potenciál tam je.


View this post on Instagram

I spent yesterday at Velké Bílovice, rating red wines in the "natural" category of the competition. There were some lovely wines (with bottles from @malyvinar and @vinselekt_michlovsky taking top honors from me, I really enjoyed also wine from @dva_duby, Dalibor Osička or Trpělka & Oulehla), some averege and a few really bad :-) I managed also short trip to the vineyards and also spent quite some time at the @jaroslavosicka cellar, tasting young wines from the barrels as well as some new bottlings (look forward to special #Chardonnay Vertical based on 2015 with 2016 and 2017 included and also new young Akácia cuvée) and older classics. As always I've enjoyed the visit very much :-) #wine #czechrepublic #moravia #competition #winetasting #redwine #natural #winecellar #barrels

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus