úterý 7. května 2019

Lipovina od Bély Fekete

Pravidelným čtenářům tohoto blogu nemohla uniknout má náklonost k maďarské oblasti Somló, vulkánu produkujícímu především charakterní intenzivní bílá. A taktéž k zásadnímu tamnímu vinařství Fekete Pince (web, k nám jej dováží Vinorum) specializujícímu se na dlouho vyzrávaná, starosvětská, terroirová koncentrovaná vína se skvělým potenciálem ležení v lahvi. Devadesátník „strýček Béla“ neměl následovníka, syn se vinaření věnovat nechtěl, a před několika lety vinařství prodal trojici nadšených investorů, kteří chtěli pokračovat v jeho stylu a jen přidat i nějaké své vlastní vize. György Emmert, který byl z nich nejaktivnější ve sklepě i vinici a měl podstatnou část práce na starosti, v roce 2017 nečekaně zemřel. Byl jsem ve vinařství krátce po jeho smrti a byla to hodně emotivní návštěva. Každopádně co sleduji vína už pod novým vedením, tak zatím to vypadá dobře. O víkendu jsem ovšem sáhl do zásob po lahvi, co je ještě plně dělal Béla, Hárslevelű 2012 (Aranyhegy-dűlő).

Somló to je Juhfark a Furmint a také fantastický Olaszrizling (Ryzlink vlašský), ale Lipovinu je dobré nepodceňovat! V dobrých rukou a na skvělých terroir, mezi které Somló nebo třeba výtečné polohy v Tokaji rozhodně patří, může dávat neméně zajímavá vína. Pokud se sklidí včas a nenechá přezrát, tak nabízí bohatost s dostatkem kyselin i pro delší zrání, byť struktury Furmintu tedy obvykle nedosahuje. Fekete má lipoviny více než třetinu výsadeb a hodně si jí váží, měl jsem i relativně staré (10+) let kousky a vína byla stále v bezva kondici. Vinice jsou především ruční práce, ošetřovány bez systémové chemie. Ruční sběr a selekce hroznů, jen krátká několikahodinová macerace a spontánní kvašení ve starých tisícovkách sudech z maďarského dubu. Zrání necelý rok opět ve starých velkých sudech a poté dále dva a půl roku v nerezu. Vzniklo toho 6660 lahví.

fekete_vinarstvi

Láhev flétna, plastová záklopka, celokorek. Tmavší barva, do zlaté. Zralejší, výraznější aromatika, nazrálejší, s medovými tóny, kořenitostí, zralou kdoulí a železitou minerálkou. Suché, plnější, kulatější ale se slušnou kyselinou a rozhodně ne utahané, slušně koncentrované ale ne těžké, s medovostí a trochou žluté ovocnosti, hruška, tradiční mineralita bazaltového kopce a dobrá délka. Povedené víno odrážející krásně místo původu i teplejší ročník. Ten v Maďarsku přinesl hodně horké a suché léto a leckterá suchá bíla jsou trochu plochá, pro nákup bílých naslepo není dvakrát ideální. Při ochutnávkách maďarských vín se každopádně Hárslevelű nebojte a nevěnujte veškerou pozornost jen čím dál populárnějšímu (určitě je to snazší výslovností jména!) Furmintu :-)

Komentáře používají Disqus