pátek 24. května 2019

F. Schatz a krásná naturální červená

Loni jsem tu psal o výtečné Frankovce z Malagy a vinařství F. Schatz, které ji připravilo. Nedávno jsem měl znovu možnost přechutnat prakticky celou produkci tohoto podniku, s výjimkou bílého Chardonnay. Vína se ke mně dostala již den otevřená a chutnal jsem je opakovaně i v průběhu dalších dvou až tří dní. I přesto, že jsou nesířená, držela si skvěle projev a dokonce šla nahoru! U všech jsme v podoblasti Serranía de Ronda, součásti D.O. Sierras de Malaga, viz předchozí zápisek. U všech bordó láhev, kovové záklopky, celokorek. Krom rosé žádné nebylo sířeno (u červených je to explicitně řečeno, ale i růžové má volnou jen 2 mg/l a celkovou 15 mg/l). Ke každému existují na webových stránkách povedené technické listy s popisem ročníku a analytikou. Vinařství také upravilo viněty, nově na nich najdete jednotlivé rostliny používané na biodynamické preparáty.

Rosado 2018 je čistý Moscatel Negro (kříženec Trolínského a Muscat d'Alexandrie), s několikaměsíčním školením v sudech na kalech. Víno světle rubínové barvy (ale na růžové rozhodně hodně intenzivní), s otevřenější červeně ovocnou a květinovou vůní a trochou divokosti a středomořských bylinek. V chuti plnější, silnější, krásně suché a s osvěžující kyselinou, šťavnatě ovocné, s minerální linkou, lehkou svíravostí a dobrou dochutí. Seriózní „růžovka“.

Acinipo 2013 je čistý Lemberger alias Frankovka, školeno na jemných kalech rok v sudech (slovinské). Tmavší, zřetelně nefiltrované. Výraznější aroma, již nazrálejší, pěkně peckovinově ovocné s bezva bylinkovou linkou „směs na divočinu“ :-) Suché, čisté, výtečně kyseliny, dobře postavené, seriózní starosvětské červené, s výraznějšími tříslovinami a svíravosti, strukturované, tmavší ovocnost, dobrá délka. Velmi povedený kousek.

Pinot Noir 2013 též zrál rok v sudech (francouzské, Tronçais a Allier) na jemných kalech. Tmavší rubínová barva, opět jasně bez filtrace. Ovocné, zde oproti Frankovce více červeně a „jasnější“ čerstvější ovocnost, celkem doširoka rozkročené, decentně naturální divokost, sladší kořenitost, bezva kombinace až likérových vyzrálých tónů a čerstvé energie. Suché, čisté, šťavnaté, červeně ovocné, dobře postavené, s jemnějšími tříslovinami a hezkým vlivem dřeva, seriózní, vybalancované, s delším dozníváním cucání třešňové pecky. Bezva kousek!

Petit Verdot 2012 strávil v sudech (francouzské, Vosges) na jemných kalech necelý rok. Tmavší rubínová barva. Otevřenější lehce balzamiková vůně, důraznější, trochu divočejší, s tmavší ovocností a zajímavými bylinkovými a kořenitými tóny, lékořice a hromada dalších věcí. Suché, šťavnaté, s velmi pěknou kyselinou, strukturované, svíravost, výrazné třísloviny, plné a delší, tmavě ovocné, seriózní starosvětská záležitost s potenciálem dál krásně zrát.

Finca Sanguijuela 2011 je směsí odrůd Tempranillo, Syrah, Merlot a Cabernet Sauvignon, rok na jemných kalech v sudech (francouzské Tronçais a Allier, americké). Tmavá, nazrálejší barva, dost depotu. Poměrně voňavé, intenzivní, sladce až džemově ovocné, bohatší, efektní styl. Zralý mix tmavých a červených plodů a středomořských bylinek. Suché, bezva kyseliny a šťavnatost, trochu tvrdší projev, svíravé s poměrně výraznými tříslovinami, delší, lehce zemité, strukturované. S časem se uhlazuje a jde nahoru, povedený kousek.

Ani jedno víno mne nezklamalo a kterékoliv bych pil rád znovu. Ve Španělsku unikátní Frankovka jako obvykle výborná a více než příjemně překvapil i Pinot Noir. Navíc to vypadá velmi nadějně, že se tu vína objeví v oficiálním dovozu, ujme se jich BioSueňo, zdroj mnoha dalších výtečných (nejen) naturálních a španělských kousků. Frankovka by se měla po lahvi maloobchodně pohybovat okolo 540 Kč, Pinot asi 800 Kč a Petit Verdot pak 850 Kč.

Komentáře používají Disqus