čtvrtek 25. dubna 2019

Naturální Champagne a fascinující pivo

Během dánského pobytu jsme popili na různých místech všelijaké bubliny, překvapivě i ty vyrobené z hroznů :-) Třeba Cuvée Goustan Blanc de Noirs Brut Nature (na fotografii s předkrmem v baru Underbar) z Champagne Val Frison (web, k nám dováží Champagnier). Což je stoprocentní Pinot Noir z okolí Ville-sur-Arce (Côte des Bar), z vinic v bio režimu, postavený na ročníku 2014. Kvašení spontánní a totéž malolaktika, zrání půl roku na kalech v dubových sudech, bez čiření a filtrace, síření minimální. Sekundární fermentace a zrání v lahvi vlastně relativně krátké, zhruba rok a půl. Tmavší žlutá barva, poměrně výrazné vytrvalé perlení. Ve vůni navinuleji ovocné, kouřové, s krémovou linkou a pěkně zapracovaným dřevem, hodně vinné. Krásné suché s výraznější kyselinou ale vyvážené, trochu pikantnější, podzimně ovocné, opět s krémovostí a dřevem, slušná délka. Víno na větší sklenku a podvečerní posezení, nic vyloženě složitého ale hodně fajn. Měl jsem s vinařstvím několik ne úplně ideálních setkání (myšiny, malolaktika rozjetá v lahvi etc.), tak pevně doufám, že se blýská na lepší časy :-)

Christian Skovdal Andersen, zakladatel velmi populárního mikropivovaru Ølfabrikken (který v roce 2008 prodal), se přestěhoval na ostrov Bornholm a zde založil další podnik – Beer Here. Ochutnal jsem pár čepovaných kousků a bavil mne jejich svěží velikonoční speciálem i slušný Dead Cat Red Ale. Společně s manželkou Jessicou, kterou poznal v Austrálii, ale rozjeli další projekt – Penyllan (web). Mikropivovar specializující se na piva z lokálních surovin a s delším zráním v sudech (ty pravda nejsou lokální, ale od Chianti či Bordeaux). Zákvas si udělali nadivoko na zahradě z jablek (říkají tomu „Garden Party Yeast“ a tak :-) Vyzkoušel jsem od nich Genevieve 2015 (láhev 467 z 483) „hoppy golden ale“ složený z ječmenného sladu a nesladované pšenice, školeno rok a půl v sudech po Champagne a chmeleno (Citra a Simcoe) za studena. Nepasterováno, nefiltrováno, lahvováno ručně a dokvášení v lahvi. Kalnější barva do zlaté, poměrně výrazné perlení a vytrvalá bílá pěna s velmi drobnými bublinkami. Expresivní aromatika, kombinace sladovo-travnatých tónů a výrazné ovocnosti do tropika, mango a citrusy. Velmi suché v chuti, s výraznou kyselinou, ovocnost opět do tropika a rebarbory, osvěžující, skvěle pitelné, zábavné. Docela lituju, že jsem od nich nekoupil i něco dalšího.

Komentáře používají Disqus