pondělí 15. dubna 2019

Krásný vyzrálý Morgon

Otevřel jsem zase jednou postarší Beaujolais, konkrétně Morgon „Roche Noire“ 2006 z produkce Château des Jacques. Tedy vinařství, o kterém jsem se zde detailně rozepisoval loni. Jde o specifickou polohu v rámci Côte du Py, jedné ze zásadních vinic v rámci Beaujolais, spodní část této polohy. S vulkanickým podložím, réva roste na bazaltu, svrchní jílovitá vrstva půdy je tu ale výrazně silnější než na výše položených částech vinice. Ruční sběr a pečlivá selekce hroznů, delší (asi měsíc) macerace komplet odstopkovaných hroznů s pravidelným přetáčením, fermentace spontánní, zrání 10 měsíců z poloviny v nerezu a z druhé v barrique sudech různých (francouzských) původů a z poloviny nových. Ročník 2006 nepatří mezi moderní legendy (2015 a 2009) ani nedávné výjimečně dobré roky (2011 či 2005), vína byla fajn a skvěle se pila ale obvykle neměla strukturu a potenciál zrání jako 2005tky a většina, to málo co asi ještě není vypito, už bude za zenitem. Ale je to vždycky i o producentovi a dalších faktorech. Jedním z pozitivních u této konkrétní lahve je, že jsem ji kupoval loni přímo od vinařství, ve firemním obchodě Louis Jadot v Beaune, a tedy předpokládám celou dobu vhodně skladovanou.

Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek ve skvělé kondici. Tmavší, již znatelně nazrávající v barvě, okraj mírně do hliněné, celkem dost depotu. Ve vůni nazrálé ale stále ještě s červenou ovocností, kořenitost, lékořice, starosvětská klasika překvapivě jemnější v úvodu, s postupem času a vzduchem jako by tmavlo, získávalo na síle. Suché, čisté, fajn kyseliny, lehce ovocná sladkost ve delší dochuti, vyvážené, stylově hodně burgundského střihu, perfektní kondice, šťavnatá živost a energie, fajn minerální linka. Vyvážené, zábavné červené na vrcholu, kde se ještě chvilku udrží. Užil jsem si velmi, krásné víno. Beaujolais umí a mělo by zrát, dobrý Morgon určitě! Jadota, a s ním i Château des Jacques, vozí Kupmeto. Letos jsem tam koupil nějaký Moulin-à-Vent 2015, to se neztratí :-)

Otevřel jsem také Château des Jacques Beaujolais „Clos de Loyse“ 2013, což je stoprocentní Chardonnay z vinice nedaleko Pouilly-Fuissé, viz opět starší článek. Varianta „Bourgogne“ se dřevem z lahve magnum ve vinařství mne příliš neoslovila a tohle jsem koupil asi nějakým omylem :-) Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Tmavší citronová žlutá. Čisté ve vůni, žluté ovoce, lehce navinulý ananas. Suché, čisté, středně plné, kulatější, poměrně ploché a kratší, utahané a extrémně nudné. Zkusil jsem to třikrát v průběhu dvou dnů a nedokázal dopít skleničku. Nemá to vadu, ale není jediný důvod to pít. Takže teď mám láhev v lednici a přemýšlím nad jídlem, do kterého by šlo zpracovat…

Komentáře používají Disqus