středa 20. března 2019

Velké nesířené Champagne

Muselo to být pro všechny dost velké překvapení. Při Champagne Battle, která se konala v Praze na konci roku 2017, spolu naslepo soupeřila klasická vína ze slavných domů a bubliny menších producentů / pěstitelů. Fungovalo to jako klasický pavouk, 15 lidí v odborné komisi hodnotilo naslepo a z každého páru prošlo do dalšího kola vždy jen jedno víno. Celkový vítěz v první kole nejdřív porazil Veuve Clicquot Ponsardin Brut Vintage 2008. Ve čtvrtfinále postoupil přes Cédrica Boucharda, Roses de Jeanne 2011. V semifinále proti němu stál Billecart-Salmon Vintage 2007 Extra Brut. A ve finále Taittinger Brut Millésime 2009. Vítězem, tedy spíše vítězkou, se tenkrát stalo Champagne Marie Courtin Concordance Blanc de Noirs Extra Brut postavené na ročníku 2012. Tedy fakt malý producent, Dominique Moreau (vinařství založené v roce 2005 pojmenovala po babičce) se zatím dostala na nějakých 2.5 hektaru, plná biodynamika, čistý Pinot Noir a víno úplně bez dozáže. A navíc s frajeřinou v podobě „sans soufre ajouté“, připravené bez síření. Tentokrát „hipsterské“ bubliny, v komisi často s lidmi co těmto stylům zrovna dvakrát neholdují, porazily elitní šampaňská jména. Jak říkám v úvodu, muselo to být překvapení :-)

V neděli jsem u příležitosti narozenin otevíral pokračovatele tohoto vína, Concordance postavenou na ročníku 2013 s odstřelem kalů v dubnu 2017 (tj. na kalech 40 měsíců a následně další skoro dva roky už klasického lahvového zrání). Ale jinak stejné parametry a především stejný původ hroznů, jsme na jihu Champagne u obce Polisot v Côte des Bar, vše je z jediné vinice a starších keřů (výsadba 1968). Vinice je jíl a vápenec, sem tam prý možná i kimeridžský (ostatně dostat se odsud do Chablis vám bude trvat tak půlku času než cesta do Remeše) :-) Dominique Moreau rodinnou vinici původně pronajímala, ale když v roce 2000 pronájem vypršel rozhodla se jí věnovat. Prvních pět let ale hrozny prodávala velkým domům, než měla jistotu, že zvládne biodynamiku i výrobu vína. Concordance je připravena bez dřeva, pro první i druhou fermentaci používá kvasinky kultivované z jejich vinice.

Víno mělo tmavší barvu, do zlaté, a krásné výrazné vytrvalé perlení menších bublinek. Ve vůni hlubší, bohatší, do široka rozkročené, kombinující zralé sladké malvice, lehce medový tón, máslovou sušenku, slinosbíhavou mineralitu. Je tam čerstvost a živost, ale zároveň je zřetelně nazrálé. Velmi suché v chuti s parádní kyselinou a šťavnatostí, naprosto čisté, pěkně postavené, ovocnost do malvic a pomeranče, delší, se slanou minerální linkou. Svědčí tomu lehce vyšší teplota a nadechnutí ve větší sklenici. Naslepo bych asi tipoval starší ročník než 2013 a určitě bych tomu nepředpovídal nějak dlouhý archivační potenciál, za což asi může rozhodnutí nesířit. Jenže teď je to nádherné, má to skvělou energii, prostě komplexní seriózní Champagne a baví mne hodně. A ne všechno musí nutně umět zrát desítky let, že jo :-) Navíc perfektní ukázka, jak skvělé, čisté a rozhodně ne „do roka a do dne mrtvé“ může nesířené víno být. Nevýhodou je malá produkce (nějakých 1500 lahví, celkově vinařství dělá zhruba 15 tisíc) a cena, která prostě tohle víno posouvá už do kategorie výjimečných příležitostí. U dovozce Víno Víno Víno je to maloobchodně po lahvi nemalých 2761 Kč.

Komentáře používají Disqus