pondělí 25. března 2019

Nesířené Družstvo a dvě bílá

Dnes ve čtyři začíná (a nejspíše do ranních hodin se protáhne) další Družstvo, pít se budou nesířená tichá vína, úplně suché bubliny a jeden špičkový cider. I z tohohle důvodu jsem v poslední době chutnal a pil víc nesířených vín. Zážitky… různorodé. Od příjemných přístupných zábavných vín, přes věci nic moc a kousky naprosto otřesné a vadné, po (výjimečně) velké špičkové víno. S jedním z producentů jsem si psal, polovina jeho vín byla právě vadná. Dozvěděl jsem se od něj, že úroveň těkavek co tam má mu přijde v pohodě. A že myšinu bohužel necítí, u svých ani cizích vín, takže v tomhle ohledu nemůže sloužit. U ultra naturálního producenta, naprosto nesířených, myslím trošku nevhodná diagnóza. A praktický příklad „naturálních vín“, které těm poctivých dělají špatné jméno. Pevně věřím, že dneska večer předvedeme to výrazně lepší a chutnější spektrum nesířené produkce. V nejhorším alespoň nepůjde úterní bolest hlavy na síru svádět :-) Následující dvě vína tam sice nebudou, ale v uplynulých dnech jsem je popíjel s chutí.

Za Tinc Set Baudili 2018 stojí Ramon Jané alias Celler Mas Candí. Z vinařství pravidelně piju jejich cavu. Tohle víno je ale tiché, byť složení je španělská šumivá klasika – Macabeo a Xarel·lo. Čistě nerez, nějaké zrání na kalech, lahvováno bez filtrace. Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Matnější žlutá barva. Čerstvá, mladistvá vůně, florální a krémová, lehce mýdlové. Lehčí, suché, živé, s fajn kyselinou, slušná délka. Dobře pitelné, milé, přístupné bílé. Nepředpovídám tomu velkou trvanlivost a pil bych v následujícím roce (byť v otevřené lahvi překvapivě dobře drželo), přirozená fajn osvěžující záležitost. Vozí Bio Sueño.

O víně se sovou od La Fuìta už jsem tu psal, tenkrát šlo o klasiku, tentokrát jsem otevřel jejich „inspiration wine“ Native 2015 vino bianco frizzante. Z trochu výše (500 metrů) položených vinic v certifikovaném bio, fermentace spontánní, dokvašení v lahvi, bez filtrace, bez síření, bez jakýchkoliv dalších aditiv. Světlá barva, opalizující. Čerstvé, trochu zaprděné, svědčí tomu provzdušnit. Lehce citrus a bílé ovoce, květinová linka, mandlovina. Suché, lehčí, výrazná kyselina, osvěžující perlení. Trochu divočejší, užší, přísnější bubliny, ale čisté a snadno pitelné. A takové, kterým by svědčil horký letní den :-) V nabídce Prosekárny.

Komentáře používají Disqus