pátek 8. března 2019

Miliardářský sklepmistr, ukradená voda, královna a Krug, večeře z Titanicu

clos_de_tartFrancouzští miliardáři se pošťuchují, už v minulosti se porvali třeba o značku Gucci a teď si mění sklepmistry :-) Dvě zásadní clos v Morey-Saint-Denis jsou v majetku dvou z nejbohatších Francouzů. Bernard Arnault s LVMH si pořídil Clos de Lambrays, François Pinault o dva roky později kontroval s Clos de Tart. A právě sklepmistr Clos de Tart, Jacques Devauges, nyní odchází do Clos de Lambrays. Jeho roli přebírá vinař z legendární domény Château Grillet na Rhôně. Ať tak či onak u obou vinic a domén můžeme čekat rychlý vzestup cen, z již tak nepříliš sympatických úrovní.

A v Burgundsku, konkrétně v Chablis, ještě zůstaneme. Místní vinaři protestují proti instalaci obřích větrných turbín u Préhy. Hlavně proto, že výhled na větrníky znehodnotí místní panorama a může se podepsat i na turismu. Prostě to bude hnusný.

Zemřel John Shafer, jeden ze zásadních amerických vinařů a člověk, který se významně podílel na rozvoji a cestě ke slávě údolí Napa a vůbec celé vinné Kalifornie.

Samo o sobě těžit vodu z ledovce a dělat z ní vodku mi přijde trochu jako úlet (ale možná ze mě mluví antipatie k tomuto konkrétnímu alkoholu). A teď kanadské palírně Iceberg Vodka někdo 30 tisíc litrů této vody ukradl. Netuší kdo a proč, s velkou pravděpodobností se ale zloděj domníval, že do svého tanku stáčí hotovou vodku. A bude nepříjemně překvapen :-)

V UK mají rádi dobré bubliny. Královna Matka, která zemřela v roce 2002 ve věku 101 let, si obzvláště považovala Champagne Krug. A to až tak, že když šla v 97 letech na operaci kyčle, „propašovala“ do nemocnice hned 12 lahví. Aby byl pobyt trošku pohodlnější a užila si ho :-)

A Champagne je součástí další zajímavé informace. V červenci se uskuteční lákavá výprava / večeře. Sestává z cesty ponorkou k vraku Titanicu a jeho zkoumání. A poté desetichodovou večeří sestavenou dle původního menu, které se na této lodi podávalo. Pít se bude mimo jiné šampaňské Heidsieck & Co Monopole Goüt Américain 1907, i to bylo součástí původní nabídky. Ovšem půjde o láhev vylovenou z jiného vraku, švédské lodi potopené německou ponorkou :-) Celá tahle sranda vás přijde na 105.129 dolarů, což je prý o inflaci navýšený ekvivalent částky, kterou zaplatil na Titanicu pasažér první třídy.

Komentáře používají Disqus