úterý 5. března 2019

Grenache a Sumoll ze stoletých výsadeb

Staré keře. Tohle označení má sakra dobrý zvuk. Přestože v různých vinařských oblastech znamená klidně o desítky let rozdílný věk a typicky vlastně ani není regulováno. Když jsou keře více než stoleté, začíná to vínu dodávat až lehce mystický rozměr. Pro vinné nadšence ještě můžete dodat, že keře jsou předfyloxerové. A svrbění ruky s vývrtkou se stane nezvladatelným :-) Víno z extrémně starých keřů samozřejmě nemusí být o nic lepší než víno z výsadeb běžného „středního věku“, záleží na mnoha dalších okolnostech, ale přiznejte si to… stejně si do něj určitá očekávání začnete projektovat. V uplynulých dnech jsem ochutnal a pil hned dvě vína ze 100+ let starých výsadeb, obě ze Španělska. Jednou šlo o stoprocentní Grenache z provincie Zaragoza, apelace Cariñena, podruhé o starou odrůdu Sumoll původem v katalánském regionu Penedès.

Niño Mimado 2013, v překladu hýčkané dítě, je specialitou od docela velkého moderního producenta Bodegas Esteban Martín s více než 200 ha vinic. Oproti jejich ostatním výsadbám je tohle v pohoří Sierra de Algairén, v nadmořské výšce zhruba 900 metrů, z kamenité vinice nacházející se v lese. Čistá Garnacha z více než stoletých keřů, hodně vyzrálé hrozny, školeno 16 měsíců v 300 a 500 litrových dubových sudech. Ročník 2013 je vůbec prvním který připravili. Temná hutnější barva. Dost netradiční vůně, výrazná, sladší až do likérových tónů, borůvky, ostružiny, černé olivy ale také těžko zařaditelná aromata. Hodně výrazná je linka koření a bylin, je tam jalovec, rozmarýn, pryskyřice… evokovalo to ve mně červenou marmeládovou variaci na Retsinu s kapkou toniku :-) V chuti suché, plnější, slušně postavené s dobrou kyselinou, opět ona sladší až lesní ovocnost a likérovost, již uhlazenější tříslo, dobrá délka. Hodně zajímavý kousek a odlišný pohled na Grenache. Dováží Vinný Újezd, poznámky jsou z jejich narozeninové degustace.

Bohigas Inicis Sumull 2016 pochází od mého oblíbeného (alespoň soudě dle počtu vypitých lahví za poslední roky) producenta cavy. Opět staleté keře, spontánně kvašeno v 250l keramických nádobách, po sedm dní pravidelné promíchávání, stočeno bez lisování do 380l keramických nádob kde zrálo 8 měsíců. Zkosená těžší láhev, kovová záklopka, celokorek. Pěkná rubínová barva, nic hutného. Vůně spojuje decentní linku červených plodů, dřevitost připomínající balsu (ach ty modelářské roky, byl jsem na to úplně levej, ale pro radost dědovi na kroužek chodil…) a k tomu trocha oxidativního projevu a zemitosti. Suché, docela lehkonohé, s výraznější kyselinou, chladnější červené ovoce, svíravost ale třísloviny nijak výrazné, rustikální a těžko zařaditelné. Zvláštní věc, po pravdě. Dobrovolně přiznávám, že víno spíše zkoumám a beru jako experimentální investici 14€ do již (relativně, samostatně v lahvi určitě) raritní odrůdy navíc ze starých výsadeb, než že bych si ho vyloženě užíval. A od vinařství asi zůstanu u bublin :-)

Komentáře používají Disqus