pondělí 18. února 2019

Riesling, oranžová Leányka a růžová Cava

Dnes se mrkneme na tři víkendová vína, zase jsem těkal po Evropě :-) Bürgermeister Carl Koch „Erster Sack“ 2015 Oppenheimer Sackträger Riesling trocken je výběrový kousek z vinařství, o kterém jsem tu už nedávno něco psal. Jde o víno z místní top trati, navíc výběr poloh, certifikované bio, školeno na kalech deset měsíců v 600l dubovém sudu od Stockingera, jen hrubá filtrace. Láhev tradiční pistole, kovová záklopka a celokorek. Výraznější, tmavší barva, nazlátlé. Krásná výraznější vůně, s kombinací slinosbíhavé svěžesti a vyzrálých hroznů, žluté ovoce, medovost, podběl. Suché, čisté, plnější, bohatší trochu opulentnější projev na úvod s lehce kovovou linkou, žluté ovoce, bylinky, něco minerality, pěkná délka. Cukru jen nějaké dva gramy, kyselina moc pěkná a drží vše dostatečně svěží. S potenciálem zrát dál do krásy. Vyvážené, zábavné, dost pěkné víno ze sortimentu Vinonauta.

A poskočíme do maďarského naturálna. Sopron, konkrétně Fertőrákos, a můj oblíbenec Ráspi. Dokonce si už pořídil i bio certifikaci, i když se v minulosti jako mnoho dalších tvářil, že ji k ničemu nepotřebuje. Tenhle trend mne těší. Nedávno jsem tu psal o jeho základní frankovce a o dnešním víně se zmiňoval ve starším ročníku. Tündér 2017 je macerované bílé, oranžové víno (narancsbor), na vinětě uvádí drobným písmem jako Leányka, ale měla by být směs s odrůdou Furmint a Zöldveltelini (Veltlínské zelené). Bordó láhev, šroubový uzávěr. Dost experimentuje s vinětami, ta současná mne zas tolik nebere. Matnější oranžová, nijak tmavá barva. Netradiční, zajímavá vůně, bylinková, ovocný čaj, pomerančový rooibos, trochu divočejší. Suché, čisté v chuti, fajn kyselina, něco tříslovin, bylinkovost a těžko zařaditelná ovocnost. Lehkonohé, snadno pitelné, svérázné víno. Stejně jako u Frankovky mi přijde, že v sedmnáctce sířil ještě méně než dříve, prakticky vůbec. Dováží Vinorum, po lahvi stojí 250 Kč.

A na závěr bio bublinky. O Llopart Cava Rosé Brut Reserva 2015 jsem tu už psal a v článku najdete veškeré detaily. Vinařství je jedním z těch opouštějících apelaci cava. Ale tohle je samozřejmě ještě jako cava značeno, byť se od minula (k lepšímu, myslím) změnila viněta a cava je na ní jen velmi okrajově. Když jsem měl ročník 2015 poprvé, bylo to velmi čerstvě po odstřelu kalů a po zrání v lahvi rok a půl. Tohle ale nebude úplně srovnání jak se stejné víno chová delší dobu po odstřelu, protože šlo o jinou šarži, vyzrávanou o téměř rok déle (odstřel 5/2018). Jde o běžnou praxi, málokdou odstřeluje vše +/- najednou, většina jede spíš postupně dle požadavků obchodníků. Světlounká pěkná růžová barva s vytrvalým perlením menších bublinek. Čerstvá, svěží, znatelněji minerálnější vůně než si pamatuji, drobné červené plody, jemnější, velmi příjemná. Suché, čisté, se zřetelnou zakulacující dozáží ale dostatkem kyselin, opět drobné červené ovoce, červený grep včetně lehké nahořklosti kůry v závěru. Fajn délka. Poměrně elegantní, povedené růžové bubliny. Platil jsem zhruba 12€ a rozhodně si nestěžuji.

Komentáře používají Disqus