úterý 5. února 2019

Oslavu Furmintu krásným tokajským od Lenkey

Na konci roku 2017 (strašně to utíká…) jsem si udělal výlet do Košic na Furmint Forum, velkou přehlídku zaměřenou právě na tuhle úžasnou odrůdu. Sešla se tam pestrá směsice vinařů především ze Slovenska a Maďarska a ochutnal jsem několik vyloženě špičkových vín. Možná nejsilnější dojem na mne učinila trojice vín prezentovaná Lenkey Család Szőlészete és Pincészete z epicentra špičkových (nejen) suchých furmintů, tokajského Mádu. Hned dvě lahve jsem si od nich tenkrát odvezl domů a o Lenkey básnil kudy chodil. A tak trochu doufal, že je někdo začne dovážet. Nestalo se, bohužel, ale času snad zatím dost. I když už to zdaleka není nějaký neznámý podnik, dnes hodnocené víno jsem měl i v rámci vinného párování k humrovi s nudlema a houbou v legendární newyorské restauraci Le Bernardin, takže si jich „všimli“ i za oceánem :-) A znovu se rozhodl otevřít na oslavu Furmint Day.

Lenkey hospodaří na zhruba deseti hektarech rozprostřených po několika různých vinicích (např. Hegyfarok, Betsek, Kishegy či Úrágya), od roku 2005 bez herbicidů a insekticidů (a také spontánně fermentováno a bez dalších aditiv krom síření ve sklepě), od 2014 začali s plným bio a od 2015 takto mají všechny vinice. Vína zpracovávají především v tradičních sudech z maďarského (zemplínského) dubu o velikosti 220-300l a 400l, každý rok přidají pár nových ale většina jsou použité starší. Mají na ně pěkný velmi starý hluboký sklep (na délku všechny větve 272 metrů). Vinařství se specializuje na „uzrálá vína“, ať už v sudech nebo lahvích, na trh je vypouští typicky až po mnoha letech a připravená k pití.

Furmint Human 2011 pochází z vinic u Mádu (Holdvölgy, Kishegy a Vilmány), ruční sklizeň v říjnu, spontánní fermentace v sudech a zrání v sudech 20 měsíců. Následně další zrání v lahvích a na trh vypuštěno až v únoru 2017 (celkem 3672 lahví, dnes hodnocená č. 989). Štíhlá láhev je uzavřena kvalitním celokorkem a hrdlo zalito voskem. Tmavší citronová barva. Již trochu nazrálejší vůně, lehce květový med, vosk a kouřová linka, dotyk zeleného čaje, vulkanicky minerálně pikantní. Úplně suché, čisté, s výraznější ale perfektně zakomponovanou kyselinou, mix květin a ovocnosti podzimného sadu, mineralita, vyváženost, fajn délka. Strukturované, lehkonohé a krásně postavené. Parádní víno, u které je vtipné, že v Maďarsku stálo v přepočtu sotva tři stovky.

Pro srovnání jejich Furmint 2010 (sběr na konci listopadu, mix mnoha různých vinic, trocha botrytidy, zrání v sudech deset měsíců a pak šest let ve vinařství, produkce 959 lahví) dokázal zvláštním způsobem jakoby „přidat na hlasitosti“, aniž by ovšem ztratil cokoliv z lehkosti a jemnosti projevu. Koncentrovanější, bylinkové, minerální, vrstevnaté komplexní víno, s papírově hodně výraznou kyselinou (8.7 g/l) fungující v parádní harmonii s celkem. Komplexní, elegantní, špičkové víno. Zde je cena už k šesti stovkám a po pravdě naprosto adekvátní. Mám doma láhev a těším se, že otevřu spolu s pár dalšími špičkami z Mádu na degustaci Furmint & Kékfrankos někdy v dohledné době.

Tíz év után… Úrágya Furmint 2006 (v překladu „po deseti letech“, velmi limitovaný výnos z jediné výtečné vinice a sběr na počátku listopadu, spontánní fermentace a zrání 9 měsíců v sudech, poté dlouhé zrání v lahvi ve vinařství a na trhu až v listopadu 2016, ještě omezenější produkce jen 667 lahví) je víno již znatelně nazrálé, kde ovocnost sadu přechází do podhoubí a hlubších „podzimních“ tónů. Suché, opět ona lehkost v kombinaci s pěknou koncentrací, lehce zemité, nazrálé, komplexní zajímavé víno. Na které bych ale potřeboval velkou sklenici a celou láhev :-) A taky už je naceněno někde v zóně patnácti stovek.

Komentáře používají Disqus