čtvrtek 14. února 2019

Dvě předvalentýnská šampaňská

Pomalu ale jistě se blíží další Družstvo (detaily již brzy!) a já si na něj vybral jedno báječné Champagne. Abych následně zjistil, že už ho není k dispozici dostatek a další určitě nebude včas. A tak, těžká to práce, musel vyrazit přechutnat pár dalších potenciálně vhodných vín :-) Mimo jiné kousek od biodynamického Champagne Augustin, neúnavného hledače nových zajímavých cest a producenta svérázných kousků (viz nedávné Rosé Gaïa), jeden z jeho základních elementů –Terre čili zemi. Kompletní jméno zní Elément Terre - Cuvée CCXCI Brut 1er Cru.

Báze ročník 2013, 100% Pinot Noir z výsadeb necelých třicet let starých, o síření u něj nejde mluvit (celková 3 mg/l), dozáž pouhý jeden gram, odstřel v červnu 2018 (na kalech skoro 4 roky).  Primární fermentace a zrání několik měsíců na kalech polovina nerez a polovina amfora, novinka poprvé v tomto ročníku. Víno je to v projevu zralejší, ovocné, jablka a hrušky, voňavé teplý Tarte tatin, minerální linka. Suché, čisté, středně plné v chuti, pěkně ovocné, vybalancované, docela zakulaceně přístupné, s lehce jadřincovou zemitostí v dochuti. Bavilo mne. Nedávno chutnaný ročník 2012 byl možná o něco strukturovanější v chuti, ale ve vůni velká divočina s linkou „gumové hadice“, třináctka je v tomhle ohledu mnohem tradičnější, ač z amfory :-)

Ze včerejšího posezení v L’Fleur si ovšem asi nejvýrazněji pamatuji láhev Champagne Dhondt-Grellet (viz starší zápisek, velmi nadaný mladičký vinař) Prestige du Moulin Brut Grand Cru Blanc de Blancs. 100% Chardonnay pouze ze starších keřů Grand Cru Chouilly a Cramant, 70 % aktuální ročník (zde 2013), 30 % perpetuální rezerva/solera založená roku 1986. Zrání na kalech v tanku do května, následně druhotná a zrání v lahvi, odstřel na konci roku 2016, dozáž 3.5 g/l. V projevu krásná šardonková klasika se vším všudy tak jak ji mám rád. Čerstvé a energické, byť nějaký ten čas od odstřelu a jistá uhlazenost už jsou také znát. Bílé ovoce, citrusy, kdoule, minerální linka, dotyk briošky. Suché, šťavnaté, s bezva kyselinou a trochou přísnosti, slušně dlouhé, zábavné, krásně postavené. Tohle mne baví moc! A pije se až nebezpečně dobře :-)

Komentáře používají Disqus