úterý 26. února 2019

Collin, Doyard & Prévost

V pátek večer jsem se s velkou radostí zúčastnil improvizované komorní slepé ochutnávky Champagne. Každý z účastníků prostě při posezení v l’Fleur zakoupil nějakou fajn láhev z místní široké nabídky a naservíroval ji ostatním. Vzhledem k festivalu následující den se zábavy účastnili také Adrien Dhondt (Champagne Dhondt-Grellet), Julien Bournazel a Stephanie Chevreux (Champagne Chevreux Bournazel / La Parcelle) a logicky jsem se trochu obával, abych neřekl nějakou úplnou kravinu a neztratil veškerou kredibilitu, ale vše proběhlo ve veskrze přátelské atmosféře a ani vinaři to neměli vždy správně :-) Ze všech vypitých vín ten večer pro mne nejvíce vystoupila z řady tři jména – Ulysse Collin, Doyard a Jérôme Prévost. A, docela překvapivě, hned dvě z vín byla růžová :-)

Ulysse Collin Les Pierrières Blanc de Blancs Extra Brut báze 2013 (asi z poloviny, druhá půlka rezervy z 2012 a 2011 vyzrávané ve velkém sudu) odstřelené 15/02/2017. Chutnal jsem tohle víno opakovaně a pokaždé měl pocit, že ještě potřebuje kvanta času a je velmi daleko od momentu, kdy prozradí vše, co se v něm skrývá. Čisté Chardonnay z jediné specifické vinice (u Toulon les Montagne a Vert la Gravelle, nedaleko Oliverova sklepa v Congy) s velmi tenkou vrstvou zeminy nad křídou protkanou onyxem, téměř rok školení na jemných kalech (ale bez batonáže) v použitých barrique sudech a následně do lahve, na kalech v lahvi asi dva a půl roku, dozáž minimální (zde pod gram). Ani po páteční zkušenosti se názor nemění :-) Expresivní, efektní víno, s komplexním mixem citrusů, výraznějšího dřeva, kouře, fantastické minerality. Suché, plnější, pikantní, s parádní výraznou kyselinou až jistou přísností, dlouhé, strukturované. Nádherné „bílé burgundské“, co navíc perlí :-) Prodává Champagnier a nový závoz je vždy potřeba si pohlídat.

O Champagne Doyard Œil de Perdrix Grand Cru Extra Brut 2011 jsem se zde již zmiňoval v reportu z degustace. Co se technických informací týče, tak vše v článku uvedené platí a dozáž pouze 2 g/l je potvrzena. Skoro dva a půl roku navíc zrání od minula vínu ještě prospělo (a něco mi říká, že ani teď ještě není na vrcholu). I zde trochu výraznější bohatší aromatika, čerstvá ale již rozvinutá, drobné červené ovoce, kouřovost, mineralita. Suché, šťavnaté, v chuti v harmonii s vůní, elegantní vyvážená skvěle pitelná záležitost. Bezvadné rosé. Stáj Terroir Champagne.

No a poslední víno má na svědomí legenda Jérôme Prévost, Champagne La Closerie Fac-simile Extra Brut Rosé. Prévost „samozřejmě“ jede ve vinicích čistě a ve sklepě taktéž. Oproti mnoha jiným současným hvězdám je vinařem v první generaci, jeho babička přišla do Champagne z Polska a polohu Les Béguines v obci Gueux po čase zakoupila proto, aby měla kde pěstovat zeleninu :-) Ovšem když obec získala apelační statut, nedávalo už smysl jet tam zeleninu, a tak bylo 2.2 hektaru osázeno odrůdou Meunier a vinice pronajímána. Ale pak se jí ujal vnuk Jérôme. A na čistém Meunier v bílé a v omezené množství i růžové podobě, po „burgundsku“ víno z jediné odrůdy, vinice i ročníku, si udělal jméno. O tom jsem už ostatně psal u bílé varianty stejného ročníku jako je dnešní růžové, 2014. To vzniká směsí bílého a trochy červeného vína a jinak velmi podobně jako bílé. Krásná jemná růžová barva. Na úvod lehce punkovější vůně, která se po krátkém odvětrání postupně otevírá do široké záplavy šťavnatého drobného červného ovoce a citrusů (červený grep), květinových tónů do růží, teplého vosku, minerality… spousta různých odboček a zábavných zákoutí, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Suché, čerstvé, šťavnatě ovocné, živé, energické, minerální. Krásná kombinace jisté divokosti s elegancí, nádherná věc. Taktéž od Terroir Champagne.

Komentáře používají Disqus