pondělí 11. února 2019

Čas dát slovenským oranžádám sbohem?

Zajímavá věc, všechna ta „jiná“ vína. Kousky svérázných barev, pro jednu z nich se vžil a po celém světě používá termín oranžová, netradičních vůní a chutí, oxidativní, s vlivem „flóru“, leckdy kalnější, někdy přirozeně perlivá s hromadou sedimentu. Trh si s nimi poradil, produkce si našla své dovozce, prodejce a především zákazníky. Zabydlují s na lístcích slavných restaurací a pomalu ale jistě je začíná brát na milost i donedávna neústupná stará someliérská škola, která si mezi nimi našla opravdu špičkové exempláře a vína hodná pozornosti. Mnozí, a různé instituce, úřady a tvůrce předpisů nevyjímaje, si s nimi ale stále úplně nevědí rady. A hledají cesty, co s nimi.

Cest je samozřejmě mnoho. Předstírat, že v podstatě neexistují, protože v kontextu celé produkce dané země stále tvoří jen mizivé procento. Což není dobře a časem může vyústit ve zbytečné spory. Takové ty „Franta dostal pokutu za zoxidované víno, ale Venca dělá „naturálno“ a jemu ty zkažené věci tolerujete.“ Zamezit svérázným vínům používat názvy zavedených míst původu, aby zákazníka (a leckdy jde o oprávněnou obavu) taková vína nezmátla. Aktivně jim vyjít vstříc a vytvářet pro ně vlastní škatulky, díky kterým mohou požívat některých výhod apelačních vín. Tomu říkejme třeba „rakouská cesta“ a ve výsledku je z mého pohledu jediná, která dlouhodobě bude fungovat. A samozřejmě je zde také cesta slovenská…

Tedy cesta pravidelných kontrol, perzekuce a omezování všeho, co vybočuje ze škatulek bílé-růžové-červené + filtrace do úplné jiskry. Toho bohdá nebude, aby Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave Štátna veterinárna a potravinová správa SR dovolila pár deviantům dělat vína trochu jinak. V titulce máte dokument, který doporučuji Vaší pozornosti. Pokud by se jím stoprocentně řídilo několik současných největších slovenských hvězd, tak mohou svým distributorům v USA, Japonsku, Dánsku či Velké Británii rovnou napsat, ať si k nim přijedou vína znovu přechutnat, protože od nynějška je holt budou muset dělat „trochu“ odlišně. Hlava mi to opravdu nebere. A doufám, že zúčastněné strany dojdou k nějakému rozumnému kompromisu. Protože pokud by se tato pravidla měla dodržovat, tak by to znamenalo sérii pokut pro vinotéky a restaurace (která obratem celou naturální produkci a oranžády přestanou nabízet) a samozřejmě také pro samotné vinaře. A následně kolaps celé naturální scény na Slovensku. Scény, která si v posledních 2-3 letech začala získávat dost dobré jméno po celém světě. Jasně, možná pijí krev všem těch „běžným“ producentům (a viděl jsem to loni na degustaci slovenských vítězů Prague Wine Trophy), pro které zůstává export jinam než do ČR jen vlhkým snem, ale to nesmí znamenat, že celé slibné hnutí někdo seshora zlikviduje…

Komentáře používají Disqus