středa 9. ledna 2019

Vinná novoroční předsevzetí

spern_steiner_sklenkaDáváte si novoroční předsevzetí? Začnete běhat / plavat? Budete jíst zdravěji? Více číst? Nenechávat věci na poslední chvíli? Přiznám se, že já už na ně povětšinou rezignoval, stejně se je málokdy podaří dodržet a akorát je kvůli tomu člověk na sebe naštvaný :-) Přesto… dovolím si zde alespoň pár svých osobních plánů do následujících měsíců, těch týkajících se vína. Klidně jim můžeme říkat předsevzetí a třeba bude některé inspirací i pro vás. Nebo máte vlastní? Podělte se!

Neustále odsouvám, a loňský rok byl v tomhle ohledu naprosto tragický, častější cesty za vinaři v Čechách a na Moravě. Letos bych rád napravil a rád vyrazil jak za několika svými oblíbenci, tak i za pár vinaři, u kterých jsem ještě nebyl (a některým návštěvu dlouhodobě slibuji). Ale nejde jen o kvantitu, projet aktuální vína v lahvích můžu i v Praze a rychlý průlet sklepa toho také tolik neprozradí. Chce to strávit víc času, povídat si o tom „proč“, zajít do vinic…

Rád bych měl doma vždy nějaká vína z Čech „po skle“, prostě láhev připravenou k otevření (tj. ne něco co si šetřím) když dorazí návštěva. Protože pít vína z Čech a šířit jejich slávu, nebo alespoň povědomí že vůbec existují a dávají smysl, je třeba.

Což mne přivádí k závazku pít hlavně věci na které mám zrovna chuť. Přistihl jsme se v poslední době, že občas otevření lahve přizpůsobuji psaní o víně / postům na Instagramu a tak podobně. Prostě místo vína, které mne strašně bavilo a mám na něj zase chuť, ale pili jsme ho týden zpátky, jsem raději zvolil něco jiného. Kašlu na vás a dostatek podkladů pro nové články ;-) S tímhle také souvisí více lahví jednoho vína. Zásobit se věcmi, které mi opravdu sedí, místo neustálých snah objevovat něco nového a experimentovat. Trošku se ovšem bojím, že výsledkem bude další hromadění vína, protože objevování se prostě vzdát nejde. Alespoň se ale třeba mohu přestat snažit hledat levnější alternativu Burgundska a raději věnovat čas jinak charakterním vínům z celého světa :-)

Pít míň. Za poslední rok či dva má spotřeba zřetelně stoupla, i kvůli různým vzorkům otevíraným ve větších počtech k vlastnímu výběru na večer. A jelikož i po těch letech strašně nerad víno vylévám, a různých domácí posezení s davem dalších vínomilců je pomálu, tak nějak furt upíjím po „degustačních vzorcích“, sledují hromadu lahví v průběhu několika dní a blbě se hlídá, kolik toho reálně vypiju. Váha drží, loni jsem naběhal skoro tři tisíce kilometrů, nějaké zdravotní problémy nepozoruji a jaterní test taky dopadl dobře… ale asi není třeba pokoušet osud :-)

Komentáře používají Disqus