pátek 11. ledna 2019

Tři charakterní Barbery od Rocco di Carpeneto

Rocco-di-Carpeneto-BarberaDnes se mrkneme na tři kousky čistě z odrůdy Barbera, její rázovitá pojetí a vína která rozhodně nebudou pro každého, ale mají své specifické kouzlo. Jsme ve vinařství Rocco di Carpeneto (web) z kopců Alto Monferrato, o vinařství i leckterých vínech už jsem tu psal, včetně vysvětlení zajímavých názvů. Ruční práce, certifikované bio (a na vinicích jen měď a síra), fermentace spontánní, často delší macerace (až dva měsíce), minimální (jednotky či nízké desítky mg/l) nebo žádné síření, bez filtrace a čiření, sudy různých velikostí (od malých barrique po 15 hl dubové, trocha akátu), sem tam nezakopaná terakotová amfora ale i betonové tanky a nerez pro fermentaci, vinařství v několika patrech a co jde čistě gravitačně, přírodní systém čištění odpadové vody… :-)

RAPP 2015 je úmyslně deklasováno, původ hroznů je především ve vinici Gaggero a také Vicario, starší výsadby z roku 1970 ale i něco mladších (nejmladší 2002). Macerace měsíc, zrání 30 měsíců ve velkých starých dřevěných sudech, celková síra 9 mg/l. Stejně jako ostatní vína burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek a černá viněta okolo téměř celé lahve s mnoha detaily o víně. V dubnu 2018 vzniklo celkem 1215 lahví (tato č. 632). Tmavá rubínová barva, kalnější. Tmavě ovocná, divočejší, lehce živočišná, taková „zrnitá“ výrazná vůně, postupem času s tóny bylinek, polévkového koření a ledasčeho dalšího. Suché, plné, intenzivní v chuti. Má to přes 15 % alkoholu a člověk by čekal něco teplého a kulatého, ale jsou tam obrovská kvanta kyseliny a projev přísnější, ale zároveň zralé tmavé ovoce, dobrá délka. Zajímavé, svérázné pití. Které skvěle drží i v otevřené lahvi.

Rataraura 2015 Barbera del Monferrato DOCG Superiore má původ ve stejných vinících jako Rapp, ale dominuje poloha Vicario. Macerace měsíc v amfoře a především v amforách také 28 měsíců zrání. Celková síra 5 mg/l, skoro 15 % alkoholu. V únoru 2018 vzniklo celkem 1678 lahví (tato č. 129). Tmavší barva, více fialový tón. Intenzivní, divočejší vůně, opět ta zvláštní „zrnitost“, různé tmavé plody až do lesního ovoce, mix čerstvých plodů a marmelády, slivovice, mandlová linka, oxidativní projev. Suché, kvanta kyselin (celková 7.39 g/l) při naprosto suchém víně, plnější, důrazné, dlouhé, tmavě ovocné. Expresivní, svérázné.

Reitemp 2014 Barbera del Monferrato DOCG Superiore je čistě vinice Rocco a výsadby z roku 1955. Zde fermentace v nerezu a macerace jen 8 dní, zrání 26 měsíců převážně ve větších dubových sudech. Síra jen 4 mg/l, kyseliny 8.4 g/l při nulovém cukru, alkohol nižší než u ostatních – 13.5 %. V prosinci 2016 vzniklo 3666 lahví, tato č. 3635. Již trochu nazrálejší barva. Výrazné, voňavé, nazrálejší ve vůni, od prvního přivonění lehčí a elegantnější styl (opět si pomůžu obratem, který kdysi použil Tomáš Dominec, předchozí vína mají spíše „poetiku poněkud dřevorubeckého rázu“), stále tmavé ovoce ale i červené plody, dojem je taková poctivá starosvětská Itálie, o něco znatelnější dřevo. Krásné. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější, kyselin mnoho ale celek je vyvážený, pěkná ovocnost a délka. Charakterní, velmi zajímavé víno. Své, zábavné, skvělé. A výtečně drží i několik dní v otevřené lahvi.

Tohle vinařství mne baví, jak Barbera tak jejich další vína (dost se soustřeďují na Dolcetto, například). Dováží je Víno pro Vás a ceny vlastně dost příznivé. Rapp je po lahvi za 345 Kč a pak je to vždy o dvacku dražší, Rataraura za 365 Kč a Reitemp za 385 Kč.

Komentáře používají Disqus