pondělí 28. ledna 2019

Ráspiho Frankovka 2017 a H2 z Mátry

Po výpadku ročníku 2016 je tu opět má oblíbená základní frankovka z obce Fertőrákos, maďarské oblasti Sopron, vinářství Ráspi. Kékfrankos 2017 je překvapivě přístupná a pitelná už teď, byť trocha vzduchu tomu rozhodně neuškodí, a i stylově se od dřívějška trochu odlišuje. A možná víc sedne těm, pro které byla patnáctka (a tuplem třináctka) moc tenká :-) Pochází ze starších (50 let) výsadeb v trati Újhegy, fermentace spontánní, školena 14 měsíců v 255l a 5hl dubových sudech. A má nemalých 14 % alkoholu. Bordeaux láhev, silnější kovová záklopka a slušný celokorek. Nový styl viněty, takový který dříve Ráspi používal na (nej)dražší řady vín. Tmavá, výraznější barva, tónem trochu do fialové, zřetelně bez filtrace. Aromaticky poměrně výrazné, mladé, trochu divočejší s nějakou tou živočišností a zemitostí, jasný vliv dřeva, zároveň krásně čerstvé peckovinově ovocné, spíše tmavší plody, efektní. Pocitově „naturálnější“ než dřív, přijde mi se sířením osekaným na minimum. Suché, šťavnaté, peckovinové expresivně ovocné v chuti, tříslo jemnozrnné a vlastně nijak zvlášť výrazné, vše z vůně i v chuti. Pitelnost, zábavnost, bezvadný kousek. Cenově to šlo oproti dřívějšku nahoru, u Vinorum po lahvi za 320 Kč. Ale upřímně je to blíž výběrové (válogatás) variantě, takže odpovídá.

Dovozce krom Ráspiho naskladnil i další frankovky a také nové vinařství od Mátry, z obce Nagyréde, jménem H2. Mladý rodinný podnik, bratři Dániel a Márton Horváth začali v roce 2011, hospodaří momentálně na 1.55 hektarech v několika různých tratích. Odrůdově jasně dominuje Kékfrankos (Frankovka), pro bílá je hlavní Furmint (ale mají i Hárslevelű, Müller Thurgau či Muscat Ottonel). Snaží se o tradiční postupy a minimální intervence, ovšem zároveň tvrdí, že „vliv inženýra je v procesech patrný“. Já ho viděl především na vinětách. Ty musí udělat radost všem těm domácím vínomilcům, kteří každé degustaci žádají vinaře o analytické hodnoty :-) Z produkce jsem zatím ochutnal H2 Kékfrankos 2015 z viniční trati Külső-Puszta. Fermentace a macerace 50 dní s 20 % třapin, dále pak zrání v dvakrát použitém 400l sudu, posledních šest měsíců za promíchávání kalů. Lahvováno v lednu 2018 a teprve po dalším roce vypuštěno na trh. Celkem vzniklo jen 520 lahví (tj. jeden ten sud), cena u Vinorum opět 320 Kč. Bordó láhev, plastová záklopka, celokorek. Pěkná rubínová barva. Výraznější ovocné ve vůni, ryzí příjemně peckovinové, višně, linka dřeva lehce připomínající tyčinku Margot. Suché, šťavnaté, slušně postavené a výborně pitelné, s trochu minerální linkou, decentně svíravé, velmi solidní příjemná poctivě udělaná frankovka. Prospěje tomu ještě nějaký ten pátek v lahvi. Dobrý objev!

Komentáře používají Disqus