čtvrtek 3. ledna 2019

Prestige bohémka, jurský crémant Pierre Richard a Pol Roger 2009

bohemia-sekt-prestige-brutKdo sleduje mé instastories byl v uplynulých dvou týdnech zaplaven spoustou šumivých vín. K některým myslím postupně pár řádků napíšu. Provedl jsem kupříkladu pravidelnou kontrolu Bohemia Sekt Prestige Brut 2016, tedy v lahvi klasickou metodou připraveného sektu od našeho největšího producenta bublin. Ročně kvašením v lahvi připraví zhruba 350 tisíc lahví (různých vín, ale tohle dominuje), pro bubliny vyrobené kvašením v tanku loni navýšili kapacitu jen kvasné haly na 11 milionů litrů. Taky vysazovali vinice, skupina jich nyní má na Moravě 520 hektarů a z nich jde i hrozno na Prestige Brut. Podle drobných údajů na zadní vinětě bylo moje víno pravděpodobně postavené na ročníku 2016 odstřelené letos na svátky, viněta přední prošla oživením. Víno žlutá barva, fajn vytrvalé perlení spíše malých bublinek. Výraznější vůně, zřetelně vyzrálejší hrozno, teplejší projev do žlutého ovoce až lehce tropiko, kokoska. Suché, čisté, kyseliny solidní a dozáž pod kontrolou, uhlazenější plnější kulatější styl ale ne utahané. Slušné bubliny. Osobně bych preferoval o trochu nižší alkohol a víc kyselin, ale typický zákazník možná očekává právě tenhle opulentnější projev. Zakoupil jsem v Bille v akci za 179 Kč (=7€) a to je dost fér cena.

pierre-richard-cremant-du-jura-2013Několikrát jsem se tu zmiňoval o Domaine Pierre Richard, respektive jejich výtečném Crémant du Jura Brut. Měl jsem tu ročník 2004 a ročník 2010. Oba jsem pil mnohokrát dost si je užíval. Teď ve vinařství došla už i desítka a nově je v prodeji 2013. Vzniká stále stejně, z odrůdy Chardonnay kvašené v nerezu, na kalech v lahvi nejméně čtyři roky. Víno je to zatím dost čerstvé a jen s decentními známkami naležení v lahvi, s příjemnou pikantností, ovocnost do malvic a dotyk oříšků, dost fajn. Suché, s výraznější kyselinou a šťavnaté, vyvážené, osvěžující bubliny s nějakou tou váhou a ne uplně aperitivní styl, klasický projev. Dost povedený crémant na úrovni leckterých Champagne. Vozí Jiří Matějka, naposledy stálo 390 Kč.

champagne-pol-roger-2009A jedna úplná klasika na závěr, během Štědrého dne jsme otevřeli Champagne Pol Roger Brut Vintage 2009, ročníkovku šampaňského domu z nejznámějších. Objednával jsem přísnější 2008 a dostal devítku, ale nějak neměl sílu to řešit, devítka je ostatně připravenější k pití. Tradiční směs 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay z 20 různých poloh v Montagne de Reims a Côte des Blancs, Grand Cru i Premier Cru. Fermentace v nerezu, plná malolaktika, osm let na kalech v lahvi, ruční setřásaní kalů a odstřeleno v září 2017, dozáž 7 g/l. Pěkná trochu tmavší citronová barva, vytrvalé perlení malých bublinek. Klasická, příjemná vůně, poměrně bohatá a již dost rozvinutá, směrem žluté ovoce až lehce tropické plody (ale nepůsobí sladce), bezva minerální a trochu též toastová linka. Suché, čisté, trochu plnější v chuti, výborné kyseliny a pitelnost, bezvadně vybalancované, trochu krémovější, hezky dlouhé, zrale ovocné. Pil jsem s chutí. Zaplaceno 1399 Kč u Global Wines

Komentáře používají Disqus