středa 23. ledna 2019

Champagne Billecart-Salmon

Skončila nám doma jako dárek láhev Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve, základního (rozuměj nejdůležitějšího a tvořícího největší podíl produkce, byť kvanta dělají také roséčka) vína tohoto populárního producenta, který loni oslavil kulaté dvě stovky let od vzniku. I vzhledem k tomu, že šlo o jedno z prvních Champagne, které jsem chutnal nejen díky zařazovaní coby aperitiv na degustacích dovozce AdVivum pravidelně, měl jsem pro něj trochu slabost. Byl tu o nich delší článek před lety a psal jsem i o jednotlivých vínech. Ale přišlo mi, že bylo ne úplně krátké období, kdy to víno působilo… o dost jednodušším dojmem než dříve, snad s kratším zráním a menším podílem rezerv, nevím. Poslední tři setkání už byla zase pozitivní. Brut Réserve nyní zraje na kalech v lahvi už tři a půl roku a chystají se posunout na čtyři (momentálně mají veškerých lahví ve sklepě asi osm milionů, celková ročník produkce je dva miliony a výš jít nechtějí), celkově se tam dějí významné změny – speciální místnost pro zrání ve dřevě, od malých sudů po 8000l rakouské, posun k bio ošetřování vinic a tak. Chce se mi říct, že jde o další klasický dům, na kterém se podepisuje úspěch menších pěstitelských Champagne, ale podobné závěry mi nepřísluší :-)

Každopádně toto víno tvoří přibližně 30 % Pinot Noir z Montagne de Reims a Grande Vallée de la Marne, 30 % Chardonnay (různé zdroje, mají třeba oblíbeného pěstitele v Côte de Sézanne od kterého berou vše co vyprodukuje) a 40 % Meunier z Vallée de la Marne a Coteaux Sud d'Epernay. Fermentace jejich vlastní kvasinkovou kulturou. Polovinu (ale někdy dokonce i méně) vína tvoří aktuální ročník, další část pak rezervy předchozích let. Zpracování v nerezu, plná malolaktika. Dozážují na 8 g/l. Informaci o jakou jde ročníkovou bázi / kdy došlo k odstřelu kalů na lahvi bohužel nenajdete a z čísla šarže se nedá snadno rozluštit (klíč se mi nepodařilo zjistit, můžete leda kontaktovat vinařství), což osobně považuji za chybu. Obzvláště podivné je to v momentě, kdy oficiálně uvádějí potenciál zrání různých formátů tohoto vína, ale zároveň nedávají možnost zjistit, o jak staré víno se jedná. A z doby nákupu prostě vycházet nemůžete, netušíte jak dlouho láhev leží u obchodníka.

Brut Réserve citronová žlutá, trošku tmavší, fajn perlení malých bublinek. Klasická fajn vůně, trochu nazrálejší, kyseliny, hrušky a až pečené malvice, citrusová linka, mineralita, trochu toastové. Suché, s dozáží pod kontrolou, pěkné kyseliny a čerstvost chuti, ovocné do citrusů a malvic, dobře postavené, slušně intenzivní, skvěle pitelné, typické, decentně slané v závěru. Zde se jistě jednalo o nějaký starší odstřel a trochu hutnější, nazrálejší projev. Nedávno chutnaná mladá degorzáž byla jakoby lehčí, delikátnější a ostřeji ohraničená. Každopádně povedené víno.

Dělají i Extra Brut, který se těší z delšího (4-5 let) zrání a je úplně bez dozáže. Je to víno čerstvé, živé, slinosbíhavé, spíše do malvic, toastové, minerální, šťavnaté, vybalancované, výborně pitelné. Blanc de Blancs Grand Cru Brut je stoprocentní Chardonnay z Côte des Blancs obcí Avize, Chouilly, Cramant a Mesnil-sur-Oger, opět čistě nerez, tentokrát malolaktika jen částečně, zhruba třetina nebo o něco víc rezervních vín a zrání k pěti letům, dozáž 8 g/l. Čerstvá, trochu kouřová, minerální vůně, citrusy a bílé ovoce, lehce krémové. Suché, šťavnaté, s bezva lehkostí a zároveň dostatečnou intenzitou, kyseliny drží dozáž pod kontrolou, vybalancované. Jemnější, elegantnější, výborné. Brut Rosé (40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir, 30 % Meunier, 2/5 rezervních vín, na kalech 3+ roky, čistě nerez, plná malolaktika, dozáž 9 g/l) je jejich specialita. Krásná světlá barva a bezva perlení. Poměrně voňavé, červené jablko, drobné červené plody. Suché, šťavnaté s báječnou kyselinou, lehce svíravé, opět spíše červená ovocnost, výborná pitelnost. Tohle umí.

Sous Bois Brut (rovným dílem tři základní odrůdy, fermentace a zrání za nižších teplot okolo 14˚C kompletně v dubových sudech, částečná malolaktika, na kalech v lahvi k sedmi letům, dozáž 7 g/l) výraznější projev, poměrně intenzivní, toastový, krémový, sušeně ovocný, sladší dřevo, složitější. Chce to velkou sklenici, nějaká flétna to úplně zabije. Suché, výrazné, pečeně ovocné, toast s karamelem, delší, zajímavý kousek. Vintage 2007 Extra Brut je nejmladší ročníkovka co prodávají, složení 75 % Pinot Noir z Montagne de Reims a Grande Vallée de la Marne (Mareuil-sur-Aÿ a Aÿ), k tomu 25 % Chardonnay z Côte des Blancs (Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Chouilly a Vertus). Pětina vína připravena v sudech, zrání na kalech v lahvi devět let, technický list tvrdí dozáž 3 g/l ale na degustaci nám bylo řečeno bez dozáže (což mi nepřijde). Nazlátlá barva a krásné perlení. Moc příjemná vůně kombinující čerstvost a energii, malvice a citrusy, s nazrálejšími tóny, oříšky a trochou kořenitosti. Čerstvé, suché, energické v chuti, bohatší širší projev, poměrně intenzivní, delší, skvělé kyseliny. Efektní, moc pěkné a už krásně přístupné Champagne.

Komentáře používají Disqus