pátek 4. ledna 2019

Barbery od Boeri, kyperská Vamvakada a piemontské červené s 98 body

boeri-barbera-2017Díky dovozci Víno pro Vás mám pravidelně možnost chutnat odrůdu Barbera vinařství Boeri Alfonso ve všech podobách, ve kterých ji připravují. O třech variantách v jejich sortimentu už jsem tu psal, dokonce opakovaně, a jejich vlajkovou loď Pörlapà tu měl už ani nevím v kolika ročnících. Takže dnes jen degustační poznámky k aktuální nabídce. Základní Barbera d'Asti 2017 (bordó láhev, plastová záklopka, plastový špunt) tmavší rubínová barva, čerstvá svěží tmavě ovocná přímočařejší aromatika. Suché, šťavnaté, dobré kyseliny, trocha tříslovin, ovocné, nekomplikované, snadno pitelné víno. Na Instagramu jsem ho označil (v dobrém) jako fajn „pizza víno“, vinařství se necítilo uraženo :-) Pro mne pití, které si večer na chuť neotevřu, ale kdybych dostal za pár korun decku v restauraci k polednímu menu tak budu v pohodě. Barbera d'Asti 2016 (bordó láhev, plastová záklopka, aglomerovaný korek) tmavší rubínová barva. Tmavší ovocnost, lehce uleželé, s nečekanou živočišnou linkou. Suché, čisté, středně plné, tenčí, ovocné, snadno pitelné. Kombinace té živočišnosti a zároveň trochu řidšího dojmu mne ale tolik neoslovuje.

boeri-barbera-martinette-2014boeri-barbera-porlapa-2014

Barbera d’Asti Superiore „Martinette“ 2014 (bordó láhev, plastová záklopka, aglomerovaný korek) tmavá barva, lehce fialový tón. Tmavá intenzivní ovocnost, trochu džem, lesní ovoce, moruše, sladší a již decentně nazrálý projev, fajn minerální linka. Suché, středně plné, dobré kyseliny, oproti očekávání z vůně spíše středně plné a trochu štíhlejší, dobře zapracované dřevo, slušná délka. Fajn věc. Ve stejném ročníku Barbera d’Asti Superiore „Pörlapà“ 2014 (bordó láhev, plastová záklopka, celokorek) tmavá barva, odstín do fialové. Výrazná vůně, zrale ovocná, tmavá ale zároveň i čerstvější plody, červené, dřevo, kořenitá linka, uzené maso. Plné, suché, výrazné, tmavě zrale ovocné ale s dobrou kyselinou a čerstvostí, intenzivní, na 15 % alkoholu dobrá pitelnost. Přístupné, efektní, zábavné. Méně obludné než starší ročníky, bavilo dost.

tsiakkas-vamvakada-2015Když jsme u oblud… o svátcích jsem vylovil láhev Tsiakkas Vamvakada 2015. O tomhle kyperském vinařství už jsem tu psal, pokud budete při případné dovolené na Kypru hledat spolehlivě slušná vína tak ta jejich k nim patří určitě. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Temná, hluboká barva, odstín směr fialová. Výrazná, tmavě ovocná vůně, hodně se hlásí o slovo toastované dřevo, vanilka. Suché, plné, šťavnaté, výrazně tmavě ovocné, s tříslovinami a svíravostí, delší, důrazné. Přiznám se, že v aktuální podobě mi dřevo přišlo až moc.

Montalbera-Piemonte-Rosso-Fuori-Catalogo-2014A ještě jednou zpátky do Piemontu. Montalbera Piemonte Rosso Fuori Catalogo 2014 je postaveno na odrůdě Ruché a k tomu 30 % Barbery. Fermentuje a několik měsíců zraje čistě v nerezu. Láhev vyšší typ bordó, plastová záklopka, korek z drti s pevnou dvojploškou. Čerstvá, na úvod trochu reduktivní vůně a potřebuje rozdýchat, postupně především čerstvé červené ovoce. Suché, čisté, šťavnaté, dost kyselin a výborná pitelnost, uhlazenější, dobrá délka. Univerzální, přístupné, nekomplikované. Cena nějakých 255 Kč a… Luca Maroni v Annuario dei Migliori Vini tomu dal 98 bodů. Což myslím pěkně ukazuje inflaci bodování, podobné víno prostě podobná čísla mít nemá. Beru nějaké hodnocení na škále X hvězdiček nebo že třeba dostane plný počet skleniček v kategorii „V nerezu připravená Cuvée s dominancí odrůdy Ruché“ (soutěže v poslední době začínají mít hromadu hodně úzkých kategorií, aby bylo možno rozdat co nejvíce šampionů), ale na stále ještě trochu uznávané stobodovce je tohle prostě úlet. Což nic nemění na tom, že k šunkové pizze bych to pil rád :-) Opět víno ze sortimentu VPV.

Komentáře používají Disqus