pátek 14. prosince 2018

Tříčtvrtinová Frankovka z Bořetic

tři-čtvrtě-frankovka-2016Na Moravě a v omezené míře i v Čechách se neustále objevují nová menší vinařství (i ambiciózní větší projekty), do konce roku bych se tu rád zmínil o dvou nebo třech. Dnes to bude Rodinné vinařství Tři čtvrtě z Bořetic. Narazil jsem na ně tak dva a půl roku zpátky a na fotkách mne hned zaujala viněta, víc lahví vedle sebe působilo jako periodická tabulka odrůd. Poprvé jsem je ochutnal loni v létě, nečekaně při výpravě do maďarského Somló, které se účastnila i vinařka. A hodně mne zaujala jejich Frankovka. Tu jsem teď otevřel konečně i doma (ano, více než roční rozestupy to jsou, žádný spěch…) v novém ročníku a byl více než spokojen. Další vína mne na ochutnání ještě čekají, ale nějak mám chuť se o dojem podělit už teď.

Bez chemie, s láskou, z Bořetic.“ Takový mají na zadní vinětě titulek. Vinařství tvoří Zuzana Bukovská s bratrem a otcem, pro všechny je to hlavně koníček a bokovka k jiné práci. Mají půl hektaru na bořetické trati Čtvrtě, z toho asi 2/3 vysazené v 70. letech a zbytek v roce 2004, celkem je to nějakých dva a půl tisíce hlav. Na Moravu obvykle i s takhle malou plochou mix deseti odrůd (Frankovka, Svatovavřinecké, Merlot, Modrý portugal, Cabernet Moravia, Tramín, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Neuburské, …), na plochu převažují odrůdy modré.

Frankovka 2016 zemské je v bordó láhvi, s plastovou záklopkou a lepeným korkem s pevnou dvojploškou. Typická viněta s razítkem ročníku. Víno macerovalo až do května, skoro sedm měsíců, ale barva je pěkná rubínová, nijak tmavá. Čerstvá, svěží, peckovinová vůně, lehce vlhce sklepní a decentně herbální, kořenitost směrem badyán. Suché, čisté, šťavnaté, lehkonohé, trochu svíravé, červené peckoviny, sladké plody a cucání pecky, fajn délka. Zábavné, takové trochu „pinotové“, poctivé, skvěle pitelné. Druhý den se vzduchem paradoxně sevřenější ve vůni a tvrdší, ale se stejnou bezva pitelností a šťavnatostí. Bavilo mne to moc, tenhle styl mi hodně vyhovuje, a s cenou dvě stovky ze sklepa nemám problém. Akorát toho vzniklo asi jen 300l / 400 lahví. Což je vlastně u podobných mini vinařství docela velká šarže :-) Těším se na zkoumání dalších vín.

Komentáře používají Disqus