pondělí 10. prosince 2018

Ročník 2017 od Nepraše

nepras-sauvignon-2017Součástí narozeninové oslavy vinného baru Bokovka byla i volná ochutnávka pavlovského Vinařství NEPRAŠ & Co. (web) za osobní účasti Radomíra Nepraše a sklepmistra Ondřeje Veselého. O vinařství už jsem se tu párkrát zmiňoval, nadšený jsem byl z Rosé Gravettien 2015 a dost si užil vlašák, oslovilo mne i Chardonnay a nebyl úplně odvařený z Ryzlinku rýnského (2014 kabinet, 2015 pozdní sběr Altenberg). Nestíhám toho ochutnat tolik kolik bych chtěl (dostanu se na méně degustací než dříve a doma toho prostě nejde pozotvírat po lahvích tolik, nejen z důvodů čistě ekonomických), takže za nečekanou možnost projet si průřez ročníkem 2017 jsem byl velmi rád.

nepras-gravettien-2017Gravettien Rosé 2017 pozdní sběr (Zweigeltrebe, Merlot, Cabernet, viniční trať Sahara) má krásnou intenzivní barvu, čistou svěží červeně ovocnou a trochu kořenitou vůni, je to suché, čisté, vyvážené, přístupné bezvadně pitelné růžové. Savrie 17 kabinet (Sauvignon blanc a Riesling, U Božích muk a Stará hora) je víno čisté, příjemně voňavé, lehce medové, suché, čisté, svěží a výborně pitelné. Nic složitého, ale fajn. Ryzlink vlašský Maidenstein 2017 pozdní sběr (Pod Pálavou) mladistvé, sevřenější a potřebuje čas, kořenitější, suché, čisté, vyvážené a dobře udělané. Ale v ten moment nedávalo příliš.

nepras-vlasak-2017Sauvignon blanc Maidenstein 2017 pozdní sběr (U Božích muk) parádní kombinace herbálnějšího (až „kopřivového“) a bílé květinového a důrazněji ovocného stylu Sauvignonu, pravděpodobně díky mixu tří různých sběrů. Čerstvé, energické, s výtečnou kyselinou, dotyk zbytkového cukru ale svěžest a živost. Efektní, zábavné, skvělé víno. Pinot gris 2017 pozdní sběr (není z vinic u Pavlova ale původem z Novosedel, vinice Nad Sklepy) hodně výrazné, ovocné do žlutých plodů, krémovost, poměrně intenzivní projev dřeva až do tyčinky Margot. Suché, expresivní i v chuti, výraznější projev dřeva, zakulacené ale s fajn kyselinou. Solidní kousek, který by mne zajímal třeba za rok, v té současné podobě mi dřevo lezlo až překvapivě hodně.

nepras-maidenstein-riesling-5-2017Riesling 5. Maidenstein 2017 pozdní sběr (Stará hora) meruňkově ovocný a sympaticky voňavý, čistý, suchý, výraznější v chuti, středně plný, s dotykem cukru ale bezva kyselinou, vybalancovaný, skvěle pitelný. Bavil dost. Riesling 7. Maidenstein 2017 výběr z hroznů (Stará hora) s cukrem o dva gramy vyšším ve vůni překvapivě dost odlišný, s mixem ovocných a florálních projevů. V chuti cukr o něco znatelnější, ale kyseliny jej stále zvládají a je to vyvážené, výraznější styl, delší, plnější ryzlink. Hlasuji pro variantu 5, ale sedmička bude prý za pár let lepší. I s tímto upozorněním… pětka :-)

Komentáře používají Disqus