středa 12. prosince 2018

Nádherný ryzlink z Kurdějova od Galy

gurdau-riesling-2016Když jsem se před šesti lety bavil s Jaromírem Galou na jedné degustaci, tak nadšeně rozprávěl o obnově vinic na místech kde tradičně bývaly a novém projektu se specializací na ryzlink. Nějak jsem to pak vypustil z hlavy a vlastně teprve nedávno si uvědomil, že vše úspěšně proběhlo a vinařství Gurdau (web), podle původního německého názvu Kurdějova, od ročníku 2015 produkuje víno. První révu na kurdějovských vápenitých spraších vysadili v roce 2012 a postupně dosazovali v další letech, na různých místech u obce, až na současných finálních 8 ha. Pro ryzlink namíchali osm kvalitních klonů z Alsaska, Wachau, Rheingau a Pfalze (a do budoucna nás určitě čekají různé speciální šarže, tedy alespoň doufám) a mají i trochu veltlínu a odrůdy Pinot Blanc. Ale rýňák dominuje a především s ním bude asi jméno vinařství spojeno nejsilněji. Na teprve druhý ročník a mladičké výsadby je výsledek každopádně velmi působivý.

Gurdau Riesling 2016 moravské zemské víno je kurdějovskou vesnickou směsí vinic Stará hora a Vinohrádky, zrál půl roku na jemných kalech, ze 70 % v nerezu a ze 30 % v 600 litrových sudech ze slavonského dubu. Uložen v zelené pistoli se šroubovým uzávěrem, s elegantní vinětou. Světlejší citronová barva. Klasická vůně, kterou bych projevem poslal do křížence nadprůměrného Alsaska s Pfalzem. Ovocnost nejvíce připomínající meruňky a bělomasé broskve, k tomu květová a lehce bylinková linka a zároveň již i trochu petroleje. Suché ale s decentním dotykem cukru perfektně zkroceným vyšší kyselinou, vyvážené, ovocné, šťavnaté, s velmi slušnou délkou, perfektně udělané, s každým douškem lákajícím k dalšímu, bezchybně pitelné. Charakterní, jasně rozpoznatelný, velice chutný nadprůměrný ryzlink. Pořídil jsem za nějakých 260 Kč (distribuuje Vino e Cuore, já měl přes Global Wines) láhev jen na zkoušku a budu muset dokoupit další.

Po úvodní panenské sklizni ročníku 2015 pokračovali v šestnáctce „jednoduše“ tímto vesnickým ryzlinkem a dále pak suchým veltlínem a pinotem blanc. Postupně přidávají prémiovou řadu (prý úžasný je Ryzlink rýnský 2017 Stará hora, musím vyzkoušet), různé speciality (ryzlinkový výběr z botrytických bobulí), na cestě je též sekt. Těším se, těším. V poslední době jsem měl i pár setkání s víny samotného Vinařství Gala z Bavor, zmiňoval jsem se o Chardonnay-Pinot 2014 nebo opulentnějším Pinot noir Bergrus 2016, a vína mi přišla lepší než dříve, asi se budu muset vydat zkoumat i tímto směrem. Ale kdo to má všechno stíhat?

Komentáře používají Disqus