čtvrtek 6. prosince 2018

Čtyři podoby Barbery od Agostino Pavia e Figli

Agostino-Pavia-e-Figli-Barbera-d'Asti-Superiore-„Moliss“-2015Asi už jsem se zmiňoval v minulosti, že František Šamla (Víno pro Vás) je velkým nadšencem do odrůdy Barbera, ve svém sortimentu jich shromáždil na třicítku. O mnohých jsem psal, o dalších se třeba zmíním, samotného mne tahle odrůda dost baví. Jasně, slávu Piemontu dělá především Barolo a Barbaresco (a pro „běžné konzumenty“, ať už se vám to líbí nebo ne, odtamtud kraluje Moscato d'Asti), ale Barbera umí parádní vína v různých stylech a v rukou nadaných vinařů je to charakterní pití. Jako bonus obvykle dříve přístupná než to Barolo :-) Vinařství Agostino Pavia e Figli (di Giuseppe e Mauro Pavia, abych byl úplný, detaily viz web) sídlí v Agliano Terme a tam, s výjimkou trochy v Montegrosso, mají i vinice. Jsou tedy v oblasti Asti (a nedaleko Monferrato), kde Barbera kraluje a specializují se právě na ni, další věci dělají jen okrajově. Mají přibližně deset hektarů vinic, které obdělávají bez chemie, certifikováni bio ale nejsou.

Celkem připravují čtyři interpretace Barbera d'Asti, které se liší původem hroznů ale výrazně i následným zpracováním, resp. způsobem zrání. Mrkneme se na všechny čtyři, byť v různých ročnících. Základem je Barbera d'Asti „Casareggio“ 2017 školená pár měsíců v nerezu a pak 4 měsíce v 80 hl dubových sudech. Tmavší barva, do fialové. Čerstvá, svěží, tmavě ovocná a kořenitá vůně. Suché, čisté, šťavnaté, pěkně ovocné, přímé ale ne jednoduché, dobře pitelné, vyvážené fajn červené. Barbera d'Asti „Blina“ 2016 je o něco déle macerována a zraje zhruba rok, ale čistě v 50 či 100 hl nerezových tancích. A pak pár měsíců v lahvi před prodejem. Tmavá rubínová barva, tón do fialové. Čerstvá ale již trochu uleželejší vůně, výraznější, tmavší teplejší ovocnost a kořenitá linka. Suché, čisté, plnější, pěkné kyseliny ale teplejší, uhlazenější, výrazné, koncentrované, delší. Slušný kousek. Po pravdě bych naslepo tipoval, že velké sudy vidí Blina a Casareggio je čistý nerez. Ale není tomu tak…

Agostino-Pavia-e-Figli-Barbera

Barbera d'Asti Superiore „Moliss“ 2015 kvasí v nerezu ale zraje v kombinaci 30 hl sudů z rakouského dřeva a francouzských Allier 500l sudů zhruba rok, následně rok v lahvi. Trochu zralejší rubínová barva. Čerstvá a svěží a zároveň teplejší až lehce marmeládově ovocná vůně, výrazná a poměrně intenzivní, spíše červené ovoce, linka dřeva a kořenitosti, dotyk tabáku. Suché, s bezva kyselinou, šťavnaté, již trochu nazrálejší, slušně dlouhé s lehce zemitým závěrem, sladší ovocnost, klasické pěkně udělané starosvětské červené. Otevíral jsem všechny lahve zároveň a pili a zkoumali jsme je několik dní, tohle padlo jako první.

Barbera d'Asti Superiore „La Marescialla“ 2015 je výběr hroznů jen ze starých výsadeb, po fermentaci v nerezu zrání zhruba rok ve francouzských Allier barrique sudech, poté sudy spojeny na několik měsíců v nerezu, lahvováno a dalších šest měsíc zrání než jde do prodeje. Tmavší rubínová, již trochu nazrálejší barva. Teplejší, o něco tmavěji ovocná vůně, sladší ale zároveň navozuje dojem vína s vyššími kyselinami, znát dřevo do vanilky a kávy, po otevření patrný i vyšší alkohol a svědčí tomu čas. V chuti výrazné, plnější a důrazné a zároveň bezvadné kyseliny, vyvážené, dobře postavené, sladší tmavší ovocnost, více třísla než předchozí kousky, dobře udělané, seriózní efektní pití.

U dovozce po jedné lahvi stojí Casareggio 225 Kč, Blina 275 Kč, Moliss 335 Kč a La Marescialla už 535 Kč. A cenově to odpovídá, ten vzestup ceny má jasné důvody. Osobně mi ale „modernější“ styl Barbery u nejdražšího vína vyhovuje méně než za mne klasičtější Moliss, kde je myslím i nejlepší poměr ceny a kvality (a zároveň pro mne nejošklivější viněta :-)). Každopádně jsem za setkání s tímhle vinařstvím rád, smysl to dávalo všechno a vína jsem si dost užil.

Komentáře používají Disqus