středa 19. prosince 2018

7 Řádků / 7 Riadkov a Zlatý roh

7-radkuJe to necelý rok, co jsem tu měl reportáž z ochutnávky vinařského projektu 7 Řádků / 7 Riadkov, který se mi k mé velké radost daří sledovat prakticky od počátků. Za tu dobu nedošlo k žádným zásadním změnám, na rozdíl od skoku mezi ročníky 2015 a 2016, a mohu se tedy vrhnout rovnou na vína. Rosé Pet Nat 2018 postavené na Cabernetu Moravia a André zatím ještě neperlí, takže je to intenzivně růžová, čerstvá, ovocná limonádka s bezva kyselinou, až se rozjede tak mne bude zajímat víno ochutnat znovu. Moravské Bílé Cuvée 2017 je trochu divočejší mix sedmi odrůd, květinovější v projevu, suchý, čistý, s velmi fajn kyselinou ale zároveň krémovou zakulaceností, lehkonohý, živý, pěkně pitelný. Slovenské Dark Ages 2017 je oxidativně postavená (nedolitý sud) směs veltlínu a ryzlinku, matnější tmavší a opalizující v barvě, podzimní ovocná aromatika, suché, čisté, bezva kyseliny a efektní živost v chuti, zábavné, delší, skvěle pitelné. Tohle se bude „deviantní“ skupině vínomilců velmi líbit a mně teda baví dost :-)

7-riadkov-2017Vlašák Orange 2017 je kousek macerovaný čtyři týdny. Tmavší kalnější barva do oranžové, květinovo-bylinková aromatika, suché čisté v chuti, s výraznější kyselinou i svíravostí, macerace poměrně intenzivní, delší, slušný kousek. Slovenský Veltlín z Qvevry 2017 (píšu jak čtu na vinětě) byl 7 měsíce v kvevri / amfoře a dva v sudu. Hodně tmavá oranžová barva, výrazné, efektní, bylinkové aroma, sušená pomerančová kůra. Suché, velmi svíravé, výrazné třísloviny, kyseliny, hodně dlouhé. Drsnější, zatím dost neotesané víno. Loňský ročník byl v podobné věku výrazně vyváženější a pitelnější, uvidíme co čas. Slovenská Frankovka „pinot style“ 2017 má světlejší barvu, tónem trochu do fialové, a dost výrazné marmeládově sladší ovocné aroma, švestky, blumy, něco dřeva. Suché, kulatější, bezva sladší peckovinové ovocnost, fajn kyseliny a dobrá délka. Přístupné, hladší, výborně pitelné, fajn červené. Ideál lehce chladnější, řekl bych.

zlaty-roh-frankovkaSpolečně se sedmi řádky jsem si poprvé ochutnal produkci vinařství Zlatý roh, ostatně i ti začínají a jde o teprve jejich druhý ročník. Právě zde je zaměstnán Filip Nagy ze Sedmi riadkov a oproti „na koleni“ jeho vlastního vinařství je tohle trochu jiná hra. Jedná se o čistě vedené vinice, zhruba tři hektary výtečných výsadeb na svazích v lokalitě Zlatý roh u bratislavského Děvína. Sklep má vše, co si můžete přát, pokud jde o nádoby na zrání a školení. Vína ale vznikají bez zbytečných přídavků, žádné techno. Vinice jsou takovou velkou zahrádkou okolo sídla, které si zde postavil jeden slovenský podnikatel.

Blanc 2017 (Ryzlink, Veltlínské) je širší, ovocné, mladistvé bílé, s pěkně zapracovaným dřevem. Suché, čisté, fajn kyseliny a lehká pikantnost, dobře udělané, solidní délka. Inu proč ne. Frankovka 2017 světlejší, na úvod sevřenější vůně, do peckovin a malinového bonbónu, se vzduchem se pěkně otevírá. Suché, čisté, lehčí, šťavnaté, krásně pitelné, třísla spíš méně a uhlazenější. Přístupné, čistě udělané. Merlot 2017 tmavší barva, i vůně tmavší ovocnost a zároveň trochu nazelenalých tónů, suché, výraznější kyseliny, svíravost. Slušně plné, ovocnost tam je, ale celek je takový rozhozený a nijak zvlášť mne to neoslovilo.

Komentáře používají Disqus