pátek 21. prosince 2018

12x Champagne od pěstitelů i velkých domů

rober-barnierMinulý týden uspořádal dovozce Jiří Hron ve spolupráci s Vinotékou u Lachtana ochutnávku Champagne. Teď před svátky se jich vždycky vynoří spousta, pro bublinofily ideální období poznat nové věci. Tématem byla především vína od pěstitelů a rodinných producentů, ale k nim šlo na srovnání i několik klasických domů, došlo i na dvě vína z magnumky. Ochutnávka krásně předvedla hned několik pravd. Velké domy nejsou samozřejmě jen marketing, umí udělat výborné víno. Menší producenti fakt nejsou jen nějaká „poznámka pod čarou“ a kvalita jejich vín může být špičková. Stejně jako produkují i vína nezajímavá, kde s lahví z velkého domu uděláte lépe. Champagne připravené výraznějí v sudech může být parádní pití, stylově často budou vyhovovat těm, co jinak preferují spíše tichá bílá. Champagne připravené výraznější v sudech může být i dost o ničem, kvašení a zrání v dřevě dokáže víno totálně přejet a ne každý je prostě Anselme Selosse nebo Olivier Collin, že jo. Bubliny jsou prostě super, jejich spotřeba už čtvrt století právem neustále roste. A je prostě fajn je pít jen tak, nejen o zvláštních příležitostech. Uznávám, že v případě Champagne je tak trochu limitujícím faktorem cena… :-)

Champagne-Lamiable-Non-Dosé-Grand-CruChampagne Lamiable Non Dosé Grand Cru (Brut Nature, odstřel 04/2018) z Tours-sur-Marne je směs 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay, z pětiny rezervní vína pocházející ze „solery“ založené v roce 1985. Rodinný podnik, vlastí 6 hektarů (a několik málo procent hroznů ještě dokupují) vedou bez pesticidů a herbicidů a směrem k organice, část vína zraje ve starých sudech. Výraznější, do široka rozkročená vůně, navinulejší malvicová, výrazné pěkné kyseliny, strukturované, delší, chutné, velmi fajn víno.

Champagne-Heucq-Père-&-Fils-Brut-PrestigeChampagne Heucq Père & Fils Brut Prestige je 40 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir a 30 % Meunier, postaveno na ročnících 2012 a 2011, polovina vína školena v sudech, na kalech pět let. Vinice (krom Cuisles, kde vinařství sídlí, také v Baslieux sous Chatillon) pro toto víno již v přechodném období na bio(dynamiku). Vinařství, které se nedávno přejmenovalo na André Heucq a dost zmodernizovalo viněty a také upravilo řadu nabízených vín, se celkem specializuje na odrůdu Meunier a umí z ní pěkné věci. Toto víno, chutnáno z magnum lahve na začátku a poté i konci večera, se projevuje již nazrálejším dojmem a je poznat též delší ležení na kalech. Pěkná kombinace zralých malvic, citrusů, minerální linka. Suché, čisté, čerstvé s parádními kyselinami ale i znatelnou dozáží, slušně strukturované, vyvážené, delší. Klasické, výborně připravené. S trochu plnějším projevem. Bavilo.

champagne-ayala-brut-natureChampagne Ayala Brut Nature pochází z jednu dobu extrémně populárního domu, hlavně v Anglii, ke konci 20. století na tom ale byl dost špatně a i když se (hlavně díky změnám ve vlastnictví) zase zvedl a dnes je vidět čím dál víc, přeci jen stále zůstává trochu v pozadí zájmu. Sídlí v Aÿ a momentálně je vlastní Bollinger, který udělal pro zvýšení kvality hodně. Brut Nature, kompletně bez dozáže, je směs zhruba 40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay a 20 % Meunier, na kalech čtyři roky. Projevem taková klasika, čistá, čerstvá, citrusová a trochu minerální. V chuti fajn kyseliny, čerstvost, čistě udělané, citrusové, užší, přímé, slušně dlouhé. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale fajn aperitivní klasika s bonusem nulové dozáže (a zároveň vyvážená, což ne každý producent zvládne). Potěšil datum degorzáže, 11/2017, na vinětě.

Champagne-Bollinger-Special-CuveeChampagne Bollinger Special Cuvée je dobré srovnání, legenda z Aÿ a majitel předchozího vinařství a jejich extrémně populární základní víno. Psal jsem tu o leckterých jejich vínech, včetně vícekrát tohoto, a měl i celý profil vinařství. Z čísla šarže vyluštěno, že víno dostalo vinětu v únoru 2018 (a někdy krátce předtím bylo odstřeleno), takže už mělo čas se v lahvi trochu srovnat. Čerstvá, lehce navinule ovocná, toastová, velmi fajn vůně. Suché, výraznější, se super kyselinou, hodně dobře postavené, minerální, ovoce do jablka a citrusů, vyvážené. Dozáž nijak vysoká ale znát. Každopádně pěkné pití, byť umí být i o kus lepší.

Champagne-R.H.-Coutier-Cuvée-Tradition-Brut-Grand-CruChampagne R.H. Coutier Cuvée Tradition Brut Grand Cru pochází z Ambonnay, kde má tento rodinný podnik 8.5 ha vinic na 37 různých parcelách (dvě třetiny Pinot Noir zbylá třetina Chardonnay, výsadby v průměrném věku ke 40 letům, obhospodařováno blízko organice). Krom top cuvée vždy jen nerez, často bez malolaktiky. Tenhle jejich základ je 80 % Pinot a 20 % Chardonnay, 60 % ročník 2013 + rezervní vína, odstřel v listopadu 2017, dozáž 7 g/l (všechny údaje hezky na vinětě). Hlubší vůně, poměrně koncentrovaná, navinulejší a docela výrazná ovocnost, až směrem drobným červeným plodům. Výrazné a plnější v chuti, výtečné kyseliny, vyvážené, lehce kouřové, delší. Seriózní, parádní bubliny. Lepší než si tohle cuvée pamatuji z dřívějška.

Champagne-Pol-Roger-Brut-RéserveChampagne Pol Roger Brut Réserve je další úplná klasika a jedno z nejoblíbenějších neročníkových Champagne na trhu. Tvořeno ze všech tří základních odrůd, tak čtvrtina rezervních vín, na kalech okolo čtyř let. Čerstvá, klasická, výborně udělaná záležitost, s výraznější žlutou ovocností a toastovými tóny. Suché, bezva kyseliny a pitelnost, vyvážené, s až překvapivě nižší dozáží, výtečně pitelné. To mohu. Přijde mi, že šlo v posledních deseti letech s kvalitou nahoru.

Champagne-Delong-Marlène-L'Instant-Boisé-Extra-BrutChampagne Delong Marlène L'Instant Boisé Extra Brut je další z menších rodinných producentů, sídlí v Allemant a zhruba pět hektarů vinic, obhospodařovávaných ekologicky, mají ještě v Broyes a Sézanne (tj. vše Côteaux Sézannais). Tohle víno je čistý Pinot Noir, školeno v dubových sudech a následně zhruba čtyři roky na kalech v lahvi, dozáž jen 3 g/l. Tmavší barva, výraznější vůně, malvice, dost oxidativní projev, dřeva kvanta až do likérového projevu, vanilka, takové vulgárnější. Suché, čisté, bezva kyseliny, poměrně intenzivní, dost znát dřevo, jablko, karamel, slušná stavba. Jako proč ne, ale mně ten styl po pravdě nebaví.

Champagne-Roger-Barnier-100%-Meunier-Exra-Brut-2012Champagne Roger Barnier 100% Meunier Exra Brut 2012 má výtečnou zadní vinětu, použil jsem ji v titulce článku. Rodinný podnik z Villevenard dnes pracuje na asi 8 ha vinic rozložených na více než 35 různých polohách v několika obcích, často jde o velmi staré výsadby, vedou je v ekologičtějším režimu. Považují se za odborníky na Meunier a toto víno pochází stoprocentně jen z této odrůdy, z vinic u Villevenard kdy nejstarší keře jsou z roku 1910 a nejmladší z roku 1956. Jednotlivé parcely zpracovány samostatně, školeno v sudech, lahvováno v březnu 2013 a na kalech v lahvi zrálo pod korkem a ne běžnou korunkou. Jemnější, komplexní aroma, čisté a čerstvé, s ovocností do kdoule, minerální. Suché, šťavnaté, trochu přísnější, krásně strukturované a delší v chuti, vyvážené, skvěle pitelné. Překvapivě elegantní styl Meunier, krásné víno které bych moc rád pil znovu.

Champagne-Gonet-Sulcova-Cuvée-Gaïa-Brut-Grand-CruChampagne Gonet Sulcova Cuvée Gaïa Brut Grand Cru je víno s českým vlivem, poprvé jsem se o vinařství zmiňoval už před mnoha lety. Jde o jejich prestižní víno, hrozny pocházejí z vyhlášené polohy Les Chétillons v Mesnil-sur-Oger, jde o tom selekci Chardonnay, mošt je školen v dubových sudech. Čerstvá, výraznější aromatika, velmi toastová, s linkou dřeva. Suché, s dobrou kyselinou, fajn ovocnost a slušná délka, vyvážené, s trochu znatelnější dozáží. Přiznám se, že obzvláště ta intenzivní toastovost mne na tom příliš nebaví a jako celek mne nějak zásadně nezaujalo, ale zároveň snadno osloví mnohé.

Champagne-Fresne-Ducret-Pierre-&-Prosper-Brut-1er-CruChampagne Fresne Ducret Pierre & Prosper Brut 1er Cru pochází z vinařství sídlícího ve Ville-Dommange a právě (a jen) tam mají i vinice. Tradiční rodinný podnik získal novou energii, když se do něj před pár lety vrátil mladý Pierre Fresne. Postupný přechod k organice, detailní zkoumání vinic a přizpůsobení viničních prací, obnova odrůdy Petit Meslier, pečlivější práce ve sklepě, návrat k některým tradičním postupům a zároveň trocha experimentování … myslím, že do budoucna odsud jde čekat dost zajímavé věci. Cuvée Pierre & Prosper je 60 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir a 20 % Meunier z různých vinic ve Villedommange, základ ročník 2010 jen s malým dílem rezervy z roku 2009. Fermentace v nerezu, 30 % vína zrálo šest měsíců v akátových sudech a dalších 20 % v sudech dubových, Chardonnay bez malolaktiky. Na kalech pět let pod korkem a ne korunkou, ruční setřásání kalů i degorzáž, dozáž 6 g/l, malá šarže asi 2000 číslovaných lahví. Na úvod jemnější a postupně se otevírající aroma, tomuhle velmi prospěje nechat předem rozdýchat. Dotyk dřeva, mineralita, pěkná ovocnost, seriózní komplexnější projev. Suché, čisté, minerální, s parádní kyselinou, strukturované, delší, charakterní bubliny. Za takové Champagne by byl vděčný každý velký dům ;-)

Champagne-Hubert-Soreau-Le-Clos-l'Abbé-BrutChampagne Hubert Soreau Le Clos l'Abbé Brut je docela výjimečná záležitost, Chardonnay z jedné malé specifické vinice vedené v organice, školené v sudech z dubů z místního lesa u Hautvillers a vyzrávané dlouho na kalech. V kombinaci s těšením prostě recept na to, aby byl ve víně korek. „Natočili mi tam sklenku a co myslíte? Měl ho tam!“ Přesně ta nejdebilnější forma, kdy je ještě poznat původní a zřetelně výborné víno, ale zároveň je jasné, že je prostě poničené. Skoro mám raději takovou tu variantu, kdy z vína už nezbude nic. Holt někdy příště…

Pierson-Cuvelier-Cuvée-Tradition-Brut-Grand-CruNa závěr, rozradostněni hodně fajn ochutnávkou, jsme se složili na magnum láhev Champagne Pierson Cuvelier Cuvée Tradition Brut Grand Cru. Takže opět rodinný pěstitel, sídlí v Louvois a mají 8 ha vinic v různých obcích v Montagne de Reims, krom jejich domovské třeba v Bouzy či Verzy. Tohle je jejich základ tvořený směsí tří ročníků, odrůdově 85 % Pinot Noir a 15% Chardonnay, na kalech tři roky. Čerstvé, čisté, mladičké, svěží, přímočařejší ale dobře udělané. Suché, šťavnaté, vyvážené, technicky pěkně provedené, taková rozpoznatelná klasika.

Komentáře používají Disqus