pátek 2. listopadu 2018

Večer s Peseckou leánkou

čajkov-vulcanicaPivnica Čajkov, marvla TINDO a Pivnica BRHLOVCE, partička třech rukodělných vinařství vystupujících velmi často společně coby „Víno spod vulkánu Sitno“. Prochutnávám je pravidelně a mnohá jejich vína mne hodně baví, psal jsem o nich ale zatím překvapivě málo. O jejich frankovkách a také pohledu na Pinot Noir (a směskách s těmito odrůdami) by se mělo mluvit více :-) Ve středu každopádně přijeli do Prahy do vinného baru Bokovka prezentovat jinou zásadní součást své produkce – Peseckou leánku. Zde by jistě bylo na místě se o odrůdě více rozepsat, ale o to se už dobře postaral Marek Uhnák právě z vinařství Pivnica Čajkov a připravil web www.peseckaleanka.sk. Takže šup tam, pokud vás zajímá minulost „princezničky“, něco o identifikovaných klonech a vůbec ledasco okolo. A já si zde jen odložím své degustační poznámky :-)

marvla-tindo-peseckamarvla TINDO Pesecká leánka 2017 je víno docela voňavé, čerstvé, květnaté s ovocnou linkou jahod, s odvětrávající „tufově zemitou“ linkou (prostě na první dobrou vám to může ve vůni přijít jako korek, ale není a nenechte se tím zmást, ostatně chuť podezření okamžitě vyvrátí). Suché, lehčí až středně plné, květové, fajn kyselina ale uhlazenější a zakulacenější, krásně pitelné, příjemné víno. Ročník 2016 sladší květové ve vůni ale suché, čisté, s fajn kyselinou v chuti, má to nějakou váhu ale oslovuje hlavně lehkostí a parádní pitelností. Albína 2015 je spojení Pesecké leánky, Rulandského bílého a Tramínu červeného. Víno voňavé, poměrně intenzivní, krémovější, uhlazené, s fajn kyselinou, dobře pitelné a líbivě přístupné. Mimochodem na příštím česko-slovenském Družstvu bude od vinařství horká novinka Sedimental „kapitola druhá“, čerstvý řízný ryzlinkový pét nat.

brhlovce-pesecka-happinessPivnica Brhlovce Pesecká leánka „Happiness“ 2017 je u natur scény trochu netypické víno. Jeden tank dokvasil krásně do sucha a druhému se vůbec nechtělo, zastavil se. Prý to bude konkrétním místem ve sklepě, kde je průvan :-) Každopádně víno je směsí obou a kvůli cukru si prošlo filtrací. Poměrně voňavé, pěkný mix florálních tónů a jahody. V chuti trocha toho cukru je, ale zároveň to má výraznější živou kyselinu a celek je vyvážený, svěží, zábavný, skvěle pitelný. Líbivější, ale to není na škodu, s lehce zemitým závěrem. Staro-Ružové 2015 je macerovaná starosvětská směs bílých i modrých hroznů (včetně hybridů, je tam „otelák“ třeba), rok a půl v sudech a z toho několik měsíců pod „flórem“. Vzniklo pouhopouhých sto lahví. Výraznější matnější růžová barva. Vůně květinová, pikantnější divočejší, lehce těkavá. Suché, čisté, šťavnaté, trochu s toustovou linkou, delší. Zajímavé, zábavně odlišné.

cajkov-pesecka-2017Pivnica Čajkov nabídla bubliny v podobě Vulcanica 2016, což je Pesecká leánka s dílem Rulandského šedého, suché víno znovu rozkvašené moštem následujícího ročníku. Jednotlivé lahve se trochu liší, měl jsem toho… inu docela dost, tohle víno jsem doporučoval leckde a kvanta jsme ho rozlili na minulém „piknikovém“ Družstvu. Na úvod trochu zaprděné, ale rychle se otevírá, hlavně květinové, výraznější, jahoda, žluté ovoce, minerální linka, dotyk dřeva. Suché, šťavnaté, s bezva docela výrazným perlením, efektní, skvěle pitelné. Vulcanica 2015 je jen Pesecká a Bratislavská leánka a bez dřeva, opět rozjeto následujícím ročníkem. Kulatější projev, chybí tomu živost a na bubliny je trochu utahané. Pesecká leánka 2017 Sádowie je čerstvé, živé, florální a jablíčkové, lehčí, energické, přímočařejší chlastací víno. Pesecká leánka 2017 Debertcha & Kruhe opět víno živé, čerstvé a energické, florální a malvice a lehce oříšek. Suché, vyvážené, delší. Znatelně strukturovanější, zábavné vulkanické bílé. Pesecká leánka 2016 Rustical (poloha Sádowie) je víno lehce macerované a dva roky školené v sudu. Projevem koncentrovanější, hutnější, lehce těkavé. Suché, výrazné, s lehkým dotykem tříslovin a svíravosti, s fajn kyselinou, pocitově plnější. Trochu divočejší a skutečně rustikálnější styl. Ale taktéž fajn.

vinari-zpod-vulkanu-sitno

Od marvla TINDO bych sáhnul po lehké zábavné sedmnáctce, Pivnica Brhlovce a Happiness je recept na úspěch, u Pivnica Čajkov je pro mne jasnou volbou Debertcha & Kruhe 2017 (a samozřejmě Vulcanica 2016). S vinaři od vulkánu je velká zábava, skvěle se s nimi povídá a zkoumat jejich vína je čiré potěšení. Sem tam se tu (rozuměj v Praze, foto výše z loňské průřezové ochutnávky v Café Lounge) objevují, až bude příště příležitost se s nimi potkat tak ji určitě nevynechte. Jo a dováží je Veltlin.

Komentáře používají Disqus