pátek 9. listopadu 2018

Osm mladých naturálních vín

korab-ziva-hora-natural-compass-chardonnay-2018Už tento víkend nás opět čeká husí masakr a oficiálně dorazí Svatomartinská vína. Ročník vypadá dobře. Kvalita fajn, hroznů hodně a sklizeň navíc probíhala celkem brzo, oproti leckterým předchozím letům tak měla vína více času dostat se do nějaké rozumnější formy. Svatomartinských letos prošlo zatříděním 387 různých a na trh půjde asi 2 200 000 lahví od 110 vinařských firem. Z odrůd jasně dominuje Müller Thurgau v bílé, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe jsou na tom podobně u růžových a v červené vede Modrý Portugal. A krom oficiálních Svatomartinských už je v prodeji také kupa dalších mladých vín. Já si včera ve Fajnšmekru ochutnal pár z naturální části domácí nabídky, co taky ode mne čekat jiného (byť něco z té mainstreamové vlny asi taky zkusím), a byl spokojen.

TiskPokud bych vybíral jen podle vinět (ale ve výsledky i podle obsahu), tak letos bych musel sáhnout po vínech Petra Korába, trojice mlaďochů edice naturální kompas vypadá parádně! Připravil bílé Chardonnay, Pinot Noir klaret a červené Svatovavřinecké. Klaret jsem bohužel nechutnal, ale bílé je kalné, čerstvé, pikantní, kvasnicové, suché, šťavnaté, živě ovocné, s parádní pitelností, překvapivě dobře postavené a charakterní. Prostě jak dobré mladé rovnou ze sudu. Červené samozřejmě také mladistvé, živé, tmavší ovocnost, kořenité, šťavnaté, pěkně vyvážené, čisté, báječně pitelné příjemné víno. Že jsou nesířená a bez dalších úprav je samo sebou. Působí o třídu „hotověji“ a seriózněji, než bych býval čekal. Hned jsem obě vína koupil na víkend.

nestarec-youngsterStejně jako v předchozích letech má mladá vína také Milan Nestarec, edice Youngster obsahuje bílou směs Chardonnay + Neuburské, rosé Svatovavřinecké + Frankovka a červené Dornfelder + Zweigeltrebe. I zde viněty nemálo upoutají pozornost. Bílé je čerstvé, výrazně efektně navinuleji pikantně ovocné, divočejší, šťavnaté, chlastací. I růžové je docela voňavé, s kyselým červeným ovocem, lehounké, skoro bez tříslovin, výraznější kyseliny, taková extrémně snadno pitelná šťávička u které skoro necítíte alkohol. Červené je tmavě rudé do fialové, efektní výrazné až takové brutálnější aroma, čerstvé drcené ovoce, něco živočišnosti. Suché, šťavnaté, výraznější kyseliny, slušně dlouhé, dobře pitelné. Opět spíše lehkonohé v chuti. Oproti Korábovi výrazně lehčí a více „párty“ vína :-) Že v tom opět není síra a tak podobně asi netřeba upřesňovat.

vinne-sklepy-kutna-hora-mlady-punk-tramin-cerveny-2018Primárním účelem návštěvy Fajnšmekru byla degustace Vinných sklepů Kutná Hora, o té bude ještě řeč, ale zde mohu odhrnou dva jejich mlaďochy. Říkají jim Mladý punk. Tramín červený se ve sklence projevu jako kalné hustě působící tmavě oranžové perlivé víno, je to čerstvé, kvasnicové, sladce ovocné a florální do růží, bylinková linka evokující francovku. V chuti suché, hodně silné a intenzivní, trochu perlivé, koncentrované, s dost slušnou kyselinou, něco tříslovin a svíravosti. Energie, zábavnost, hodně svérázný projev. Mladé macerované (asi dva týdny) perlivé víno se čtrnácti a půl alkoholu hned tak neuvidíte. Býval bych si vzal láhev, ale byl moc pomalý a vyprodalo se. Druhým mladým punkem byl červený Regent 2018, v barvě tmavě fialový, moštově tmavě ovocný, v chuti suché, živé s nějakou perličkou, fajn kyseliny, plnější, docela důrazné, lehce „připečeně“ nahořklé v závěru. Proč ne, ale oranžáda zaujala výrazně víc.

Dobra-vinice-Cuvée-cinque-girardini-2018A nevynechal jsem ani Dobrou vinici a jejich Cuvée cinque girardini 2018, které by mělo jít do lahve s trochou zbytkového cukru a dojet si tam. Ale perlení jsem nepozoroval. Vůně květová, něco ovocnosti, mýdlová linka, trocha krémovosti a pikantnosti, spíše suché, fajn kyseliny a slušná stavba, zemitější linka v závěru. Každopádně ať už si k svatomartinskému obědu otevřete cokoliv, třeba nějaké pěkné vyzrálé víno nebo dobře vychlazené pivo, tak přeji příjemný víkend. A hlavně se neutopte v husím sádle :-)

Komentáře používají Disqus