čtvrtek 8. listopadu 2018

Německé, jihofrancouzské a řecké červené

Weingut-Müller-Catoir-Haardt-Spätburgunder-trocken-2013Dnes budeme dost těkat po Evropě. Na nedávné výtečné degustaci ryzlinků u WeinOrt, o které bude ještě řeč, jsem ovíněn odešel s krabicí různorodých hlavně německých vín a bylo tam nejedno Rulandské modré. Kupříkladu Weingut Müller-Catoir Haardt Spätburgunder trocken 2013 (VDP Ortswein), suchá klasika z Pfalze. O mladším bratříčkovi tohoto vína (ale v té době výrazně méně nazrálém), co je tam za révu a dost detailů o vinařství jsem tu psal před pár lety. Stále platí bio, poctivý přístup, zrání deset měsíců v německých dubových sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší již lehce nazrálá rubínová barva. Výraznější ovocná aromatika, tmavší peckoviny, lesní plody hlavně ostružiny, kořenité do kmínu, již nazrálejší. Suché, čisté, šťavnaté, s výraznější kyselinou, nic složitého ale dobře pitelné, jasný slušný pinot. Pravda, mladé víno u vinaře stojí sedmnáct éček a tohle zralejší v ČR v kamenné vinotéce 560 Kč, což už není málo. A je tam příplatek za prestiž vinařství.

Domaine-de-La-Cendrillon-Atypique-2016Přidal jsem nedávno k nákupu ve vinotéce La Cave D'Adrien láhev Domaine de La Cendrillon Atypique 2016. Víno je zatříděno jako Pays d’Oc, vinařství Cendrillon (v překladu Popelka, příběh mají na webu) patří rodině Joyeux, mají asi 50 hektarů nedaleko Narbonne. Odrůdově je tohle 31 % Marselan (staré keře), 29 % Merlot, 23 % Mourvèdre, 16 % Grenache a kapka 1 % Petit Verdot. Vinice jsou vedeny v bio, od roku 2013 certifikovaném, zpracování dál probíhá kompletně v tancích. Tmavá, fialová barva. Výraznější aroma, tmavě zrale ovocné, s kořenitou pepřovou linkou. Suché, čisté, s fajn kyselinami, středně plné, s měkčími tříslovinami, šťavnatě ovocné. Poměrně přímé, ale oproti hromadě vín z těchto míst nepůsobí úplně průmyslově a pije se dobře, trochu evokuje základní Côtes du Rhône. Víno stálo tři stovky.

Alpha-Estate-Syrah-„Turtles-Vineyard“-2014Syn je obrovský nadšenec do želv všeho druhu, primárně plyšových, každopádně želvu dokáže zachytit ať už se mihne kdekoliv. A tak nám doma skončila láhev řeckého Alpha Estate Syrah „Turtles Vineyard“ 2014, na zadní vinětě je maličký obrázek želvy a když jsem láhev otočil v regále obchodu Olympos tak mu neunikl. Vinařství jsem dříve chutnal průřez a měl i něco doma, v článku najdete pár informací k vinici. Jméno nese prý proto, že v těch místech místní druh želv hnízdí. Víno je z jejich „Premium“ řady, což je ovšem řada základní :-) Školeno rok ve francouzských dubových sudech. Výraznější, tmavší rubínová barva. Takové trochu „univerzální“ tmavší peckovinové aroma, trochu pepřová kořenitost, něco dřeva, vanilky. Středné plné, dobrá kyselina, výraznější trochu hrubší třísloviny, slušně postavené a rozhodně ne špatné, ale tak nějak… proč zrovna tohle? Cena něco mezi třemi a čtyřmi stovkami už taky není nízká. Možná zrovna nějaká hloupá uzavřenější fáze vývoje vína, už ne mladistvá expresivnější ovocnost ale ještě ne rozumně nazrálé. Nevím.

Komentáře používají Disqus