úterý 13. listopadu 2018

Heston o víně, žebříčky, Bordeaux a měď, vedro v Burgundsku, MW

Heston-BlumenthalKuchařská legenda (a můj idol nejen pokud jde o výrazné tvary brýlí :-D) Heston Blumenthal byl vždy příznivce „multi-senzorických zážitků“, především v jeho restauraci The Fat Duck a v televizních programech, na kterých se podílel, často nejde jen o vůni, chuť a vzhled. Vždy přidával něco navíc a zabýval se vlivem, které mají naše další smysly na vnímání jídla. V rámci zkoumání vztahu „žaludku a mozku“ přišel i s jedním prostým tipem, jak zajistit, že vám bude víno chutnat lépe. Prostě při jeho konzumaci myslete na někoho, koho opravdu milujete. Nic víc v tom není :-) Myšlenkami na osoby, které nesnášíte, vám prý víno tak akorát zhořkne. Žádný velký objev to není, víno vždycky chutná nejlépe ve společnosti těch, kteří jsou vám nejdražší. A praktické zkušenosti nejen z degustací praví, že negativní atmosféra a debata o „těch špatných“ tak nějak způsobuje, že máte tendenci na víno reagovat ostřeji, úsečněji, víc ho kritizovat. A to nikdo nechce :-) Mimochodem pokud jde o vliv hudby, tak prý ta s vysokými tóny pomáhá projevu sladkých a kyselých jídel, zatímco poslech hudby s tóny hlubokými zvýrazňuje hořké chutě. Tuhle informaci musím předat DJovi na příštím Družstvu, aby zbytečně nekazil zážitek, co kdyby fungovalo i na vína… :-)

Wine Spectator začal postupně odhalovat první desítku žebříčku TOP 100 vín pro letošní rok. V době publikování tohoto zápisku jsou známa jen dvě vína, ale hned je tam hodně fajn červená Etna. Tak uvidíme, jaká vína budou seznamu dominovat letos. I průvodce Gault & Millau představil top deset červených, bílých a sladkých rakouských vín pro následující rok. A jsou tam některá zajímavá jména, třeba hned na prvním místě v červených frankovka od mého oblíbeného biodynamika Franze Weningera (který bude mimochodem zítra v Praze). Ono vlastně v první trojici červených jsou biodynamici všichni. Top sladké od Heidi Schröck, takže taky čistě, v bílém Bründlmayer který přešel v roce 2015. Rakousko, no.

Což mi připomíná hodně zajímavý text Andrewa Jefforda o současném Bordeaux. Raději trocha systémové chemie než velké množství mědi? Rozhodně téma hodné zamyšlení.

Château de Beaucastel rozjíždí projekt za 10 milionů euro na přestavbu sklepů, které mají chytrým způsobem využívat dešťovou vodou a místní vítr mistral k ochlazování prostor. Vypadá to moc pěkně. Veškeré konstrukce se navíc chystají dělat z v místě vytěžených surovin a takové ty věci okolo :-)

Tim Atkin MW na téma stoupajících teplot a burgundských vín. Grand Cru pinoty na 14.5 – 15 % alkoholu? V roce 2018 ano. Laborka prý měla i vzorek přes šestnáct. A to mne drobátko děsí. Na druhou stranu některé dříve opomíjené a levnější burgundské polohy ze stoupajících teplot profitují a kvalita vína je tam tak dobrá jako nikdy předtím. Budou se překreslovat mapy! ;-)

The Institute of Masters of Wine představil čtrnáct nových držitelů titulu, celkem jich nyní je 380 ze třiceti různých zemí.

Komentáře používají Disqus