pátek 23. listopadu 2018

Henri-Frédéric Roch, Leroy není na prodej, čínská razie, aukce v Hospices de Beaune

Domaine-Prieuré-Roch-Clos-de-BézeNa úvod dnešních novinek a zajímavostí ze světa vína jedna smutná zpráva. Na konci minulého týdne podlehl ve věku pouhých 56 rakovině zásadní burgundský vinař Henri-Frédéric Roch. Společně s Aubertem de Villaine řídil od roku 1992 Domaine de la Romanée-Conti a v doméně zastupoval rodinu Leroy (jeho matkou byla Pauline Roch-Leroy, starší sestra Lalou Bize-Leroy), ale měl i vlastní vinařství, Domaine Prieuré-Roch. Jeho viněty jsou nepřehlédnutelné a vína připravovaná v dost naturálním stylu patří mezi velmi zajímavé kousky, byť někdy je to trochu… divočina. Pravou rukou Henri-Frédérica v podniku byl Yannick Champ a styl vín jistě udržet dokáže, úmrtí vinaře ale samozřejmě způsobilo vlnu spekulací, co se s podnikem dále stane.

Pokud jde o spekulace, tak těm se nevyhnula ani Domaine Leroy. Na počátku listopadu začala kolovala fáma, že jak doména tak négociantská část Maison Leroy jsou na prodej, respektive že už je téměř ruka v rukávě se skupinou LVMH. Že jde jen o fámu potvrdila samotná madam Leroy e-mailem (ne oblíbeným faxem, zázrak, už nějakou dobu prý používá dokonce tablet… byť ze začátku ověřovala faxem, zda email došel :-) zaslaným Jancis Robinson.

To musí být pěkné, když se na vás při vysazování vinice hned na pobřeží přijdou podívat tučňáci! Vysazují tam mimo jiné Pinot Noir a vzhledem k tomu, že vzduch je plný soli z moře a intenzivně voní mořskými řasami, které tam speciálně pěstují, tak by mne výsledné víno dost zajímalo.

Čína už padělá i svá vlastní vína! Při nedávné razii policie zajistila více než 50 tisíc lahví vydávaných za produkci australského vinařství Penfolds a čínského Changyu, ale i dalších nespecifikovaných značek. V celém případu jde prý o padělky v hodnotě více než čtrnáct milionů dolarů.

Majestic Wines, populární obchodník především s vínem v UK, nakoupí do konce roku nad rámec svých běžných skladových zásob další lahve za 5 až 8 milionů liber. Jistí se tak proti případným problémům s distribučními kanály po Brexitu. Já teda doufám, že vše bude fungovat jak má. A sem tam se dostanu k nějakým lahvím anglických bublin :-)

Aukce v Hospices de Beaune, s pořadovým číslem úctyhodných 158, letos vynesla 14.1 milionů euro za 631 sudů červeného a 197 bílého. V průměru bylo za sud červeného zaplaceno €15,486 a za bílé dokonce €21,212. Což znamená nárůst o 19 % oproti loňsku a snad není signálem dalšího vývoje cen v oblasti (letošní ročník byl ale docela bohatý co do objemu, tak snad…). Padl i nový rekord v ceně za jeden sud, Bâtard-Montrachet Grand Cru „Cuvée Dames de Flandres“. Kolik to bylo a další zajímavé statistiky najdete v článku.

Komentáře používají Disqus