úterý 20. listopadu 2018

Efektní Sauvignon a punkový šumivý Ryzlink

Vavasour-Sauvignon-Blanc-2017Z posledních dvou článků to skoro bude vypadat, jako bych nakupoval podle bodů. Ale obvykle tomu tak není. Byť přiznávám, že v případě dnešního vína bylo extrémně pozitivní hodnocení v kombinaci s pro experiment akceptovatelnou cenou důvodem, proč jsem ho zakoupil. Přeci jen 97 bodů v soutěži Decanter World Wine Awards 2018 (tj. nejvíc, co tam Sauvignon dostal), platinová medaile a ocenění nejlepšího vína v poměru k ceně není blbé, k tomu kupa dalších zlatých medailí odjinud a 93 bodů od novozélandského specialisty Boba Campbella MW. Vavasour Sauvignon Blanc 2017 pochází z Marlborough na Novém Zélandu, pro Sauvignon asi nejslavnější světové oblasti s výjimkou klasických vín ze Sancerre a Pouilly‑Fumé, konkrétně z části Awatere Valley. Burgundská láhev, šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Velmi expresivní aroma, černý rybíz, výrazná herbální linka, zralé broskve, tropicky citrusové, slinosbíhavé. Suché, výrazná kyseliny a krásně šťavnaté, říznější ale zároveň lehce zaoblené, travnatost, citrusy, skvělá pitelnost, dobrá délka. Líbivý aromaticky profil ale jasně pro příznivce suchých vín a ty, kteří se výraznějších kyselin nebojí. Běžná cena po lahvi u Alifea je 366 Kč a pokud máte tenhle styl Sauvignonu rádi, tak je myslím dost v pořádku. 97 bodů je pro mne ovšem dalším důkazem inflace v hodnocení, ale budiž :-)

marvla-tindo-sedimental-kapitola-druháA po lehce techno klasice trocha opravdového punku. Marvla TINDO Sedimental Kapitola druhá je dalším z báječných vín „vulkánců“ od Sitna. Pét-nat z Ryzlinku rýnského, nesířeného spontánně fermentovaného a rok na kalech vyzrávaného ročníku 2017 rozjetého znovu moštem ročníku 2018 hezky v lahvi. Sedimental je dobré jméno, v čiré burgundské lahvi je vidět hodně, opravdu hodně kalů. Víno jsem pil a chutnal několikrát, byl to hit na minulém Družstvu a otevřel jsem si i doma. Chová se docela předvídatelně, je to projeté do sucha, perlí intenzivně a vytrvale a jako bonus po sundání korunky neexploduje :-) Při rozmíchaní sedimentu kalná, opalizující žlutá. Při opatrnějším nalití samozřejmě jasnější barva. Výrazná, na úvod divočejší lehce reduktivně „zaprděná“ vůně, pikantní, citrusová, něco malvic, divočejší, s minerální linkou, takové poněkud perverzně extrémně zábavné. Suché, šťavnaté, kvanta kyseliny a říznost, perfektní pitelnost, dobré perlení, lehce zemité. Dokonale chlastací punk. Nebude bavit zdaleka každého. Ale co jsem vypozoroval, tak pokud někoho zaujalo, bylo to fakt hodně :-D U nás bude prodávat Veltlín.

sedimental-punk


View this post on Instagram

In full swing, pouring tons of tasty wines from the Czech Republic and Slovakia . I’ve immensely enjoyed @druzstvowinepopup (in cooperation with @humbuk.bratislava and with one and only @citronovydrops as seen here on one stage) „Make Česko-Slovensko Grape Again” pop-up. We need to bring Czechs and Slovaks together more often and wine seems to be an ideal lubricant for doing it smoothly. But please, please, never ever let me sing again and utterly destroy song Mezi horami! I really hope there was nobody recording it on his phone as that could entirely destroy my reputation of being a relatively sane person… :-) #druzstvo #naturalnekolektivne #humbuk #humbukbratislava #makeczechoslovakiagrapeagain #popup #winepopup #druzstvowinepopup #wine #wineparty #druzmese #collectivelynaturally #naturalwine #vinnaturel #winelover #wineparty #slovakia #slovakwine #czechrepublic #moravia #czechwine

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus