úterý 27. listopadu 2018

Bio bílá Cava, XIC a Riesling

Cuscó-Berga-Brut-Gran-Reserva-OrganicVyzkoušel jsem nějaké bubliny z Bodega Cuscó Berga z Les Gunyoles (tj. Penedés, Španělsko), jejich ročníkový Brut Gran Reserva stával pod sedm euro a šlo o výborné bubliny, pravda s hnusnou levně působící vinětou. Základní Brut Reserva (dva roky na kalech a dnes za stejnou cenu jako dříve Gran Reserva) prošel redesignem a „moderní“ viněta je možná horší než ta původní, ale víno se pije dobře :-) Jistý designový pokrok lze sledovat u Gran Reserva Organic řady, já teď otevíral ročník 2013 (nedeklarovaný) ve variantě Brut za necelých 12€ (ještě mají Brut Nature, kde je viněta černá a víno stojí o tři eura více!). Vlastní vinice vedené v certifikovaném bio, odrůdově zhruba Macabeo, Parellada a (obvykle o něco vyšší podíl) Xarel·lo. Sekundární fermentace samozřejmě v lahvi (přídavek bio certifikovaných kvasinek a bio cukru), na kalech čtyři roky, dozáž mezi 6-8 g/l. Citronová barva, vytrvalé krásné perlení malých bublinek. Výraznější aroma, klasické, jasně nazrálejší, fajn ovocnost směrem žluté plody, linka sušených květin, mineralita, decentně toastové a oříškové. Suché, výrazné, bezva kyseliny, dobrá stavba, delší, vyvážené, v chuti se pěkně opakuje projev z vůně. Serióznější, dobře připravená cava.

Agustí-Torelló-Mata-XIC-2017A když už jsme v Penedés… jeden můj oblíbený producent bublin, Agustí Torelló Mata, nabízí odtamtud nově i tichá bio vína. Od pohledu na vinětu serióznější ve dřevě kvašené Macabeu Aptià a zřetelně „zábavnější“ XIC, stoprocentní Xarel·lo. Vyzkoušel jsem nejdříve právě XIC 2017. Jde o nerezovku, jen pár měsíců na kalech a šup do lahve (bordó, kovová záklopka, korek z mikrogranulátu). Světlejší citronová žlutá barva. Čisté, svěží, spíše florální s trochou ovoce, bělomasé broskve, lehce jadřincové. Suché, lehkonohé, fajn kyseliny, čistě udělané, dobře pitelné, nijak dlouhé, nekomplikované ale poctivě působící bílé. Na sklenku k obědu dost fajn věc. Zaplatil jsem 6€.

Riesling-trocken-2016-Dr-Randolf-KauerU levnějších vín zůstaneme základním Qualitätswein Riesling trocken 2016 vinařství Dr. Kauer, měl jsem tu od něj už pár vín v minulosti. Jsme v oblasti Mittelrhein, u tamního význačného bio producenta. Hrozny pocházejí především z polohy Beulsberg u Urbaru. Klasická pistole, šroubový uzávěr. Světlejší citrónová barva. Čerstvé, energické aroma, „ocelovější“ projev, ovocnost do limetky, reduktivnější tóny, minerální linka. Suché, s báječnou výraznější kyselinou drženou na uzdě dotykem cukru, čerstvost a parádní pitelnost, vyvážené, lehčí, slušně dlouhé. Parádní osvěžující aperitivní záležitost. Druhý den v lahvi trochu poklesla čerstvá energie a zvýraznil se cukr, tohle je víno na otevření a vyzunknutí rovnou :-) Vozí a za nějakých 250 kaček prodává Vinonaut.

Komentáře používají Disqus