čtvrtek 29. listopadu 2018

3x Rioja – Jarrarte, Valenciso a Roda

jarrate-2017Otevřel jsem v uplynulých dnech tři docela lahve z Riojy a dnes se podělím o poznámky. A začneme tou „nejjednodušší“, Jarrarte Maceración Carbónica 2017. Manželský pár Abel Mendoza a Maite Fernández sídlí v San Vicente de la Sonsierra (odkud bylo jedno nedávné parádní víno) na hranicí Rioja Alta a Rioja Alavesa, obhospodařují asi 20 hektarů rozprostřených do více než 40 parcel, vše v bio režimu. Mají hodně zajímavá i také trochu nečekaná bílá (včetně třeba odrůdy Torrontés), ale samozřejmě u nich dominuje červené, připravené v trochu modernějším stylu (= francouzské sudy a kratší zrání v nich). Tohle víno je trochu odlišné, je zpracováno z celých hroznů v betonu, dřevo vůbec nevidí. A je to čisté Tempranillo. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá barva, do fialové. Čerstvá, vzletně ovocná vůně, spíše tmavé plody, florální linka a kořenitost, badyán. Suché, středně plné, šťavnaté, něco třísla, přímočařejší ovocité snadno pitelné víno, delší, lehounce připečený nahořklý závěr. Proč ne, pokud máte rádi tenhle styl, cena asi 7€.

valenciso-reserva-2011Compañía Bodeguera de Valenciso to, pokud jde o nabídku vína, konzumentům velmi zjednodušuje. Dělají jedno červené, Valenciso Reserva. Pravda, lahvují ho v různých formátech :-) Chtěli se nejdříve etablovat a pak se uvidí. Nově přidali i jedno bílé a v ještě omezenější produkci zkušebně i růžové, ale tím si radost ze snadné orientace v sortimentu kazit nebudeme. Jméno vinařství je spojením jmen zakladatelů, Luis Valentín a Carmen Enciso. Ti odešli na konci devadesátých let z Bodegas Palacio, sehnali si investory a rozjeli vlastní projekt v Ollauri, tj. Rioja Alta. Tam a v okolí mají vinice, část vlastní a část dlouhodobě pronajatou. Jeli v „integrované produkci“, ale teď se konvertují na organiku a snad dokonce biodynamiku. Víno kvasí a i malolaktika probíhá v betonu, následně zraje asi rok a půl ve francouzských dubových sudech z třetiny nových, v ročníku 2011 přidali zkušebně asi desetinu z kavkazského dubu. Právě 2011 je aktuálně na trhu. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá rudá barva. Na úvod dost znát alkohol a trochu rozstřelená vůně, hodně pomohlo a je nutné delší rozdýchání, ideálně dekantace. Postupně ovocnost na pomezí červených a tmavých plodů, kořenitá linka, k tomu vanilka a sladší dřevo, solidní. V chuti suché, čisté, plnější, výraznější fajn kyseliny a čerstvost, jemnozrnné třísloviny, slušná délka. Dobře udělané, vyvážené. Ale postrádal jsem tam nějaký X faktor, něco navíc. Cena asi 20€, 92 od Parkera a Sucklinga.

roda-reserva-2014No a na závěr RODA Reserva 2014. Vinařství produkuje čtyři vína – mladé výrazné Sela, toto serióznější ale rychleji přístupné Roda (dříve zvané Roda II), bohaté efektní nabušené Roda I a pak specifický výběr Cirsion. Jejich viněty patří mezi ty nejznámější španělské. A Cirsion se řadí do úzké společnosti nejdražších španělských, mladý ročník je běžně 150 – 200€. Jsme v Haro a oblasti Rioja Alta, staré keříkové nezavlažované výsadby, bez chemie ve vinicích. Dominuje Tempranillo, ale ve vínech je i díl odrůd Garnacha Tinta a Graciano. Vinařství se nijak netají tím, že dělá a chce dělat efektní koncentrovaná vína. Moderní vinařství, stoprocentě francouzské sudy a velký podíl nových. Toto víno má nových 40 % a zbytek jsou sudy jen jednou použité. Hrozny kvasí v dřevěných francouzských tancích, následné zrání v sudech je 14 měsíců a dalších 30 v lahvi než jde na trh. Bordó láhev, silnější kovová záklopka, kvalitní celokorek. Tmavá barva, tón do fialové. Výrazná, tmavě sladší ovocná vůně, výraznější vliv dřeva, káva. Koncentrované, pepřová kořenitost, mladé a dost efektní, ale zřetelně bude dobře dát a časem nabídne o dost více. Suché, plné, intenzivní, koncentrované v chuti, tmavě ovocné, bohaté. Dost kyselin, jemnozrnné ale výraznější třísloviny, výraznější, delší, silné a znát vyšší alkohol. Trochu obluda, ale dost povedená. Nestydí se za to čím je a fungují je to bezvadně. Tohle jsem si docela užil. Za láhev jsem zaplatil asi dvacet euro.

Komentáře používají Disqus